Новини - България

До месец започват тестовете на медицинският триаж в спешната помощ
Прочетена: 1391 пъти

След 16 ноември тази година спешните центрове в страната ще започнат изпробването и въвеждането на  т. нар. медицински триаж, който разделя спешните случаи в три категории. Това е записано в заповед на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов от 12 октомври, качена на сайта на ведомството в понеделник.

 

С нея се утвърждават протоколите за телекомуникационен и екипен триаж и стандартизирани документи за провеждането им. Става дума за въпросниците, по които ще се определя дали даден случай е спешен или не чрез телефонно интервю. Въвеждат се и цветните кодове за спешност - червен, жълт и зелен, които ще фиксират времето, за което линейката трябва да се отзове при повикване.

 

В заповедта се предвижда и въвеждане на специализиран софтуер за приложение на системата за класифициране на спешните случаи, която цетровете трябва да осигурят чисто технически.

 

Екипите и служителите на спешна помощ разполагат с един месец да се запознаят със 106 страници протоколи и документи, а след като приключат обучението си, триажът задължително ще навлезе в ежедневната им работа.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития