Новини - България

До края на март: Областните болници трябва да представят оздравителните си планове
Прочетена: 443 пъти

Вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев се срещна вчера с директорите на 26-те многопрофилни областни болници в България, за да обсъдят ситуацията с нарастващите болнични дългове, съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

„От 2010 година насам финансирането на болничната помощ от НЗОК е нараснало с 538 милиона лева. В същото време дълговете на болниците с държавно участие са се увеличили със 170 милиона лева“, каза министър Семерджиев.

Главният секретар на МЗ Стоян Стоянов представи изготвения финансов анализ за дейността на 62 болнични лечебни заведения с държавно участие в страната, като акцентира върху показателите на областните болници.

 

Директорите им от своя страна очертаха основните проблеми, пред които са изправени, а министерството се ангажира да потърси оперативни и законодателни механизми да им помогне.

„Трябва да действаме по-стратегически заедно“, подчерта министър Илко Семерджиев.

Според него един от ключовете към преодоляването на дълговете е доброто управление на болниците в унисон със закона и с интересите на пациентите.

 

До края на март Министерството на здравеопазването очаква от директорите на областните болници оздравителни планове за представляваните от тях лечебни заведения.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития