Един млн. евро ще инвестира Европейската комисия в подготовката на единна методология за анализ на храните във всички страни на Евросюза, съобщи Вера Юрова, еврокомисар по правосъдието, потребителите и равенството на половете, цитирана от БНР. По нейните думи това е пътят за постигане на еднакво качество на храните, независимо дали се произвеждат в държави от Западна или Източна Европа. Методологията ще бъде разработена от Европейския център за изследвания и предварителните резултати ще бъдат готови до края на годината, уточни Вера Юрова.
Още един еврокомисар излезе тези дни с позиция по темата. Витянис Андрюкайтис, еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните изрази мнение, че е необходимо да се подобри комуникацията между Европейската комисия и страните-членки по отношение на рисковете, а във всяка страна да има по един висш представител по безопасност на храните. Така, според комисар Андрюкайтис, ще има сигурност, че информацията пристига бързо и се използва ефективно. Поводът за изявлението му бе разпространението на яйца, замърсени с инсектицида фипронил в много европейски страни, в това число и България.