Новини - България

До 6 години затвор грозят Семерджиев
Прочетена: 360 пъти

Присъда до шест години лишаване от свобода грози служебният вицепремиер и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев за оказване на натиск на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за назначение на конкретно лице в структурата, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на пресконференция.

 

По-рано днес на сайта на прокуратурата бе публикувана информация, че Специализираното звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура (СГП) е привлякла като обвиняем Семерджиев за престъпление по чл. 269 ал. 1 от НК. Служебният вицепремиер е обвинен в това, че на 24.03.2017 г. е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено от него лице за свой заместник.

 

По думите на Арнаудова човекът, за когото министърът е оказвал натиск да бъде назначен има различни бизнеси в сферата на здравеопазването, сред които и с клиничи изпитвания и превод на медицинска литература. Той е подал всички документи за назначване в лекарствената агенция, вкл. и декларация за липса на конфликт на интереси, но и към настоящия момент е част от дружествата си.

 

Към момента са разпитани 4 свидетели, каза говорителят на главния прокурор и добави, че законът не изисква действието да е извършено, за да се повдигне обвинение.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития