Новини - България

До 45% от астматиците не се диагностицират правилно
Прочетена: 388 пъти

Над 70 млн. души в Европейския съюз и около 350 млн. хора по целия свят страдат от бронхиална астма, като основна причина за големият им брой е липсата на добър контрол на заболяването. Това обяви специалистът по клинична алергология от болница "Александровска" доц. Мария Стаевска по повод отбелязването на Световния ден за борба с астмата - 2 май. 

"До 45% от астматиците нямат добър контрол на заболяването, въпреки възможностите, които предлага съвременната медицина. Едно от обясненията на този феномен е, че до 45% от пациентите всъщност не получават правилна диагноза", коментира доц. Стаевска.

В резултат има хора, които повече от година или две живеят със симптомите на астма, но пият антибиотици, лекувайки бронхити, инфекции на дихателните пътища или пневмонии. Други пък получават по-тежката диагноза хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и отново не се лекуват правилно, защото терапията не включва продължителното и задължително при астма антивъзпалително лечение.

 

Друг важен момент за специалистите в областта е добрата профилактика на астмата. Тя обаче никак не е лесна, защото изисква комплексни грижи и фокусиране върху съвсем различни симптоми и заболявания.

"Астмата сама по себе си трудно може да се профилактира. Но можем да направим най-малко две неща, които ми идват наум. Едното е да попречим на предшественика на астмата - алергичния ринит, да стане астма. Второто е да пречим на развитието на болестта до средните и тежки случаи, които вече са трудни за лечение", допълни проф. Васил Димитров, началник на Клиниката по респираторна алергия и атопия в болница "Александровска".

Вниманието към различните алергии е от огромно значение за пациентите с астма, защото те се превръщат във все по-честа причина за заболеваемост и отсъствие от работа в глобален план.

 

Понастоящем над 220 млн. души по света страдат от някакъв вид алергия, като след по-малко от 10 години - през 2025-а, се очаква алергиите да са част от живота на половината от населението на Земята. А това вещае същински апокалипсис, защото нито една държава по света, включително и целият Европейски съюз, няма да може да се справи финансово с подобно предизвикателство.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития