Новини - България

До 3800 лв. стартова заплата за медик. За сестрите - 2000 лева
Прочетена: 2398 пъти

Между три и четири минимални работни заплати трябва да е стартовото възнаграждение на лекарите в България, а медицинските сестри да получават минимум две минимални заплати за страната. Такива суми поискаха синдикатите в здравеопазването на кръгла маса, на която Българският лекарски съюз (БЛС) представи собствена методика за остойностяване на лекарския труд у нас.

 

От КТ "Подкрепа" предлагат България да взаимства модела на западните европейски държави, където заплатите на медицинските специалисти се изчисляват по специални формули. Така например, стартовите възнаграждения на лекарите представляват 3,75xМРЗ (минимална работна заплата), а тези на сестрите - 2xМРЗ. При минималния доход от 460 лв. у нас, това означава, че възнагражденията на лекарите не би трябвало да падат под 1725 лв., а тези на медицинските сестри - да са минимум 920 лева.

 

Формирането на възнагражденията обаче не зависи само от минималната работна заплата, отбелязва председателят на медицинската федерация на КТ "Подкрепа" д-р Камен Данов. По думите му реалният размер на минималното възнаграждение спрямо производителността на труда у нас би следвало да е поне 1000 лв., което би довело до 3800 лева стартова заплата за медик без специалност, а на сестра – 2000 лева.

 

Методиката за остойностяване на лекарския труд степенува количеството вложен физически и интелектуален труд от медиците, като той се съотнася към медицинска дейност с условното наименование "общ преглед". Цифровото изражение на тази дейност се приема за единица и всички останали форми на лекарския труд се сравняват с нея, стана ясно от представянето на методиката.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития