Новини - България

До 3 месеца ще имаме Национална здравна карта, обеща министър Ананиев
Прочетена: 154 пъти
Снимка: pixabay.com

"До три месеца Националната здравна карта трябва да е готова, тя трябва да стане факт до подписването на Националния рамков договор".

 

Това обяви днес пред депутатите от парламентарната Комисия по здравеопазване здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от Канал 3.

 

По неговите думи съдът е спрял изrотвянето на Националната здравна карта, която беше подготвяна от предишното правителство на Бойко Борисов, но той като министър е възстановил работата по изготвянето й, още щом е поел поста начело на здравното министерство.

 

"Написах писмо до всички институции, които трябва да представят свои участници в областните комисии за разработването на картата. Дадох им 10-дневен срок, който изтича в понеделник. Веднага след това ще формирам комисиите и ще им възложа работата по разработването на Националната здравна карта", поясни здравният министър. По думите му приоритетите на здравното министерство за българското председателство са два - децата и младежта и тяхното здраве, както и ефективното разходване на средствата за лекарства.

 

"По време на Председателството ще се опитаме да обвържем здравната политика и здравето на децата с всички останали политики", коментира той. "Ще проведем сериозни дискусии относно рекламата на храни, които са хубави на външен вид, но са не толкова качествени. Дебатът около маркетинга на храните ще бъде основна тема", посочи здравният министър.

 

"Здравето на хората е на първо място, ще проведем дискусия по време на председателството. Там ще бъдат казани много повече неща, отколкото чухме в пленарна зала.Това ще бъде първият голям дебат на тема лекарства в рамките на Европейския съюз", допълни още Кирил Ананиев в изказването си пред здравната комисия.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития