Новини - България

До 2025 г.: Половината европейци с алергия
Прочетена: 1123 пъти

До 2025 г. всеки втори европейски гражданин се очаква да има някакъв вид алергия. Това бе обявено на пресконференция за старта на Националната информационна кампания „Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!”.

 

Към днешна дата данните сочат, че 150 млн. от европейците боледуват от алергии. В същото време 50 на 100 от боледуващите не са диагностицирани, а 20% са с тежка форма на алергия.

 

„Алергиите са епидемиите на миналия и на настоящия век“, каза проф. д-р Васил Димитров, председател на Българското дружество по алергология (БДА).

По думите му 142 млрд. евро могат да бъдат спестени, ако се поставя точна диагноза и се предприема правилното лечение.

 

Най-разпространена сред алергиите е алергичният ринит, който засяга 25% от всички пациенти с алергии, а през 1900 г. техният процент е бил едва 0.1%.

 

Втора по честота алергия е астмата. 350 млн. души в света са засегнати от заболяването. 90% от тези случаи са в резултат на някаква алергия. Астмата е най-тежката хронична болест при децата, с 250 000 смъртни случая годишно в световен мащаб. В същото време при 45% от пациентите астмата не е добре контролирана.

 

Доц. д-р Мария Стаевска, началник на Отделението по имунопатология на Клиниката по алергология към УМБАЛ “Александровска”, коментира, че често пациентите с астма спират сами лекарствата си, а не бива, тъй като това е хронична болест. По думите й смъртността от астма рязко е намаляла благодарение на новите терапии.

 

Според изследвания, само астмата и алергичния ринит в Европа водят до повече от 100 млн. загубени работни и учебни дни годишно.

 

Акад. д-р Богдан Петрунов, зам. председател на Българското дружество по алергология, коментира, че никой български пациент не може да намери по-добро лечение на алергиите в света от това, което се предлага в България, тъй като тук се прилагат всички възможни съвременни терапии.

 

Сред водещите причинители на алергии у нас са домашният прах, бактериите, някои храни и лекарства, както и въздушните замърсители.

 

След изнесените тревожни данни за разпространението на алергиите, Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ, заяви: „Време е за спешни действия“. Тя обяви и предстоящите активности в рамките на кампанията. Тя ще се проведе в 8 града на страната(Стара Загора, Берковица, Бургас, Пловдив, Перник, Петрич, Русе, Хасково), в периода май-декември, с участието на водещи специалисти от Българското дружество по алергология, Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „Александровска” и АББА. Кампанията ще се състои в предлагане на безплатни прегледи, раздаване на информационни материали и обучителни срещи с журналисти по места.

 

Преди старта на пресконференцията днес всички присъстващи разгледаха специално подготвените диагностични кътове, където имаха възможността да се изследват за алергия и да измерят показателите на дишането си. Освен това бе подготвена изложба на различните растителни видове, които предизвикват алергии, а всеки желаещ видя под микроскоп основните алергени.

 

След края на събитието всички засадиха дръвчета в парка на болницата, в близост до Клиниката по алергология, в подкрепа на опазването на чистия въздух и околната среда, като важни фактори за превенцията на астмата и алергиите.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития