Новини - България

„Дни на Отворени врати” за безплатни прегледи за туберкулоза стартира в страната
Прочетена: 579 пъти

„Дни на Отворени врати” за безплатни прегледи за туберкулоза стартират в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в седмицата 21-25 март 2016 г., съобщиха от Министерството на здравеопазването. Поводът е предстоящият Световен ден за борба с туберкулозата – 24 март 2016 г.

 

Световната здравна организация отправи призив към всички правителства и гражданското общество за развитие на диалога и сътрудничеството и за обединяване на усилията за полагане на край на епидемията от туберкулоза. Затова и тазгодишният надслов на кампанията е „Обединени в борбата срещу туберкулозата“.

 

Дните на Отворени врати е ежегодна проява, доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги. Данните сочат, че „Дните на Отворени врати” осигуряват добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция.

 

По време на проведените за периода 2009-2015 г. „Дни на Отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 78 286, като 876 лица са диагностицирани с туберкулоза и насочени за лечение, а при 2 989 души е открита латентна туберкулозна инфекция. Те са обхванати с химиопрофилактика.

 

Списък на болниците по области, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза можете да видите ТУК.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития