Новини - България

Дисциплинарно наказание за лекаря, прелял заразената с малария кръв
Прочетена: 330 пъти

Предупреждение за уволнение е мярката, наложена на лекаря, отговорен за преливането на заразена с малария кръв в средата на ноември тази година, съобщава dnevnik.bg. Грешката е на д-р Биляна Цветанова, началник на Отделението по трансфузионна хематология към Русенската болница, допълва "Дарик".

 

Кръвта е била взета при кръводарителска акция след извършен преглед от лекаря и проведено събеседване между лекаря и кръводарителя. Но не са отчетени данните от декларацията, попълнена от кръводарителя, потвърждават от болницата. Младежът, който е дал заразената кръв, е посочил в анкетата си, че е боледувал от малария в миналото и е било противопоказно да дарява.

 

Истинският проблем възниква, когато няколко дни по-късно 80-годишният пациент, на когото е била прелята кръвта с малария, умира в Русенската специализирана белодробна болница. Смъртата му обаче не е причинена от малария, информират от лечебното заведение. 

"След извършени проверки от проф. д-р Тодор Кантарджиев от Национален център по заразни и паразитни болести, д-р Николай Андреев – директор на Национален център по трансфузионна хематология, от РЗИ - Русе, и от Изпълнителна агенция по лекарствата на РБ, се установи, че смъртта на кръвопрелятия пациент, починал в Специализирана болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания "Д-р Димитър Граматиков" - Русе, не е причинена от малария", се посочва в съобщение до медиите от пресцентъра на Многопрофилната болница на Русе.

От лечебното заведения допълват, че няма данни за медицинска документация на чуждия гражданин, дарил кръвта. Той е поставен под лечение и наблюдение, за да се елиминира опасността да предаде заразата.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития