Новини - България

Дишаме прах до над девет пъти над нормата
Прочетена: 285 пъти

Концентрацията на фини прахови частици в София е до над девет пъти по-висока от допустимите стойности (50 µg/m3), като най-сериозен е проблемът в кварталите Красно село, Павлово и Надежда. Това показват данните от измервателните станции за 2 и 3 януари 2017 г., публикувани на сайта на Столична община.


Във вечерните часове на 2 януари в Красно село и Павлово концентрацията на прах е била 450 µg/m3 при пределно допустима концентрация за фини прахови частици от 50 µg/m3.Само за 12 часа в квартал Надежда пък замърсяването е скочило двойно - от 250 µg/m3 към 23 ч. на 2 януари до 450 µg/m3 към 11 часа на 3 януари.

 

Причина за опасния смог са масовото използване на твърдо гориво в битовия и обществения сектор, както и емисиите от автомобилите, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия, уточняват от общината.

 

Фините прахови частици са сериозен проблем за здравето на хората, особено за децата, възрастните и хора с други заболявания, за които в подобни дни се препоръчва да не излизат от вкъщи, освен ако не е наложително.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития