Интервю -

Диетологът Анна Йорданова: Генетично програмирани сме да обичаме сладкото
Прочетена: 58966 пъти

Специалистът по хранене и диететика и главен изпълнителен директор на Eurodiet Bulgaria д-р Анна Йорданова пред Redmedia за грешките при диетите и ползите от спазването на подходящ хранителен режим, както при възрастните, така и при децата.

 

 

Д-р Йорданова, с какви митове се сблъскват най-често хората, които искат да ослабнат?

 

- Най-голямата заблуда е, че когато спрат да ядат или силно ограничат храненето си, ще отслабнат. Истината е, че дори да намалят килограмите си, това в повечето случаи е вредно за здравето и води предимно до загуба на вода, мускулна маса и много малко мазнина. А всъщност, идеята на едно здравословно отслабване е да се губи мастна маса, защото тя е по-обемна, изглежда по-неприятно и създава здравословни проблеми. Разбира се, излишната вода също трябва да бъде отделена, но това не означава организмът ни да остане дехидратиран, както се случва при силно рестриктивните диети.

 

Как да се отървем от мазнините ефективно и безопасно за здравето? 

 

- Това се случва лесно с адекватен режим на хранене, като е най-добре той да бъде индивидуален. Всеки човек има различно количество мазнини в организма си, генетична предразположеност, придружаващи заболявания и прочие фактори, които трябва да бъдат съобразени. Но най-често мастните натрупвания се стопяват чрез забързване на метаболизма. Това включва по-чести хранения и приемане на продукти, съдържащи протеини. Оптималното количество протеини, заедно с останалите микро- и макронутриенти,  зависи от енергоразхода на всеки човек и се изчислява така, че да запази мускулната и костната маса, заедно с всички важни структури на организма. Ето защо здравословната и трайна загуба на тегло трудно се постига чрез гладуване, колкото и странно да звучи.

 

Какви рискове крият еднообразните диети, при които в продължение на повече от 10 дни хората приемат само един вид храна?

 

- В тези случаи хората се поддават на краткосрочния ефект, защото виждат бърз резултат. Да, ако 10 дни ядете диня или пиете зелев сок, няма как да не отслабнете, но ще сте лишили организма от куп полезни вещества, необходими за правилното му функциониране. Изключвам дните за т. нар. здравословно пречистване, които се правят с лечебна цел и ограничават приема на храни до плодове и зеленчуци. Дори те се правят в рамките на 3 до 5 последователни дни, при това с включване на максимално разнообразие от продукти, а не само на един.

 

В общия случай при продължителна косумация само на плодове и зеленчуци се губи предимно мускулна маса, заради липсата на протеини. Страдат също косата, костите, ноктите, вътрешните органи, кръвоносната система и изобщо всички структури на организма, тъй като са изградени от белтъци. Всичко това в крайна сметка се отразява негативно и на имунната система, което отваря вратата на редица заболявания.

 

Удачно ли е загубата на хранителни вещества при спазването на режим да се компенсира с хранителни добавки и витамини от аптеката?

 

- Разбира се, това също е вариант. Истината е, че в днешно време за организма е изключително трудно да си набави всички минерали и микроелементи, от които има нужда, само чрез храната. По този въпрос са правени множество проучвания и цифрите са фрапиращи. Препоръчителният дневен прием на всички витамини и минерали може да бъде доставен от 12 килограма плодове – количество, което никой не е в състояние да изяде. Затова е изключително важно да си набавяме висококачествена храна, която съдържа основните за тялото ни елементи, а недостигът да компенсираме с добавки.

 

Да разбираме ли, че съвременната храна е с по-лошо качество?

 

- Определено и това е така, защото човечеството е огромен консуматор. Съответно, времето, за което трябва да озрее един домат, например, вече е много кратко и той няма възможността да се сдобие с всички хранителни вещества. Освен това му влияят и външни фактори, като атмосферни условия, въдух, вода и прочие. С други думи, изискванията за осигуряване на едно биопроизводство сега са много по-големи, отколкото в миналото.

 

Колко време му е нужно на организма, за да привикне към новия стил на хранене, без да задейства компенсаторни механизми?

 

- Психолозите твърдят, че за да се изгради един нов навик – а ние правим точно това като изграждаме положителни хранителни навици, са необходими 90 дни. Тук изобщо не визирам 90-дневната диета, защото при нея един ден се яде едно, друг ден се яде друго и няма затвърждаване на принципи. Диетата трябва да се приема като постоянен режим на хранене и когато стане навик, става изключително лесна за спазване. Тогава хората не просто спират да мислят за храната, а знаят точно какво им се яде. Губят по-малко време за готвене и пазаруване и не се чудят какво да си поръчат в ресторанта. Освен това са много по-подготвени за стреса, който го заобикаля, за работата, която вършат, и за личните си ангажименти, защото се чувстват по-добре и по-здрави.

 

А как стои въпросът при децата – има ли възраст, до която не е препоръчително да бъдат на диета?

 

- Няма такава възраст. Режимът на хранене започва още от раждането и би било добре за всеки един период от живота или за всяко отделно заболяване човек да спазва съответната диета, защото това помага на организма да се пребори. Дори когато става дума за рестрикции с цел отслабване. Детското затлъстяване в момента е огромен, но сериозно подценяван проблем в България и в световен мащаб. Отдавна е изчислено, че в бъдеще ще коства много на цялата здравна система, защото предстоят огромни разходи за лечение на хипертония, подагра, диабет, онкологични и сърдечно-съдови заболявания, дори безплодие. 

 

Защо са пълни децата у нас?

 

- Много са причините – масова реклама на продукти, водещи до затлъстяване, лесен достъп до вредни храни в лафки и магазинчета, влагане на овкусители, водещи до пристрастяване и прочие. Основен фактор в храненето на децата обаче са техните родители. И по някаква причина много от тях не могат да отказват определени продукти на децата си или може би не знаят, че трябва да го правят. Разбира се, това не означава никога да не ги консумират, а да се поставят ограничения и да се дава личен пример. Няма да се получи, ако родителите ядат пица и пържени картофи, а на децата обясняват, че е вредно и им сервират риба с броколи. Подрастващите нямат волята на възрастните да се контролират и ограничават, затова е важно от рано да бъдат научени да приемат това, което им носи здравни ползи. Когато основни хранения се заместват със солети, бисквити, вафли или сандвичи, това води до сериозни дефицити и заедно с  това до натрупване на мазнини. 

 

Как да обясним на едно дете, че не трябва да яде шоколад?

 

- Факт е, че сладките неща най-трудно се отказват на малките, но затова си има научно обяснение. Всъщност, твърде малко хора на планетата не обичат този вкус, защото всички сме генетично програмирани да го харесваме. В противен случай нямаше да приемаме майчината кърма, която също е сладка. Това до известна степен обяснява защо децата се пристрастяват към шоколада. Но това не го превръща в забранена храна, която на всяка цена трябва да бъде отказана. Напротив. Всичко опира до добрия баланс между енергоприем и енергоразход. В момента, в който изядем половин шоколад, без възможност да го „изгорим” в рамките на деня, съвсем сигурно ще увеличим теглото и вътрешните мазнини. Разбира се, всичко това зависи и от метаболизма на конкретния човек, но при децата този баланс по-лесно се постига, защото те са по-активни и изразходват много повече енергия. На децата не трябва да се казва какво не трябва да консумират, а какво е добре за тях и първо да изяждат него, след което евентуално да им се даде, например, малко шоколад.  

 

Има ли универсална формула за здравословно хранене?

 

- За съжаление не, защото всичко е строго индивидуално. Според общите принципи, например, е добре да ядем плодове, но за хората с диабет и високостепенно затлъстяване, това изобщо не е препоръчително. Имах пациентка с диабет, която съвсем буквално беше възприела лозунга „яжте плодове” и консумираше по 2 кг. на ден. А междувременно беше с високостепенно затлъстяване, особено вътрешна мазнина, която допълнително утежнява контрола на кръвната захар, както и работата на сърцето. Ето защо всяка диета трябва да бъде консултирана със специалист по хранене. Добре е да бъде съобразена не само с вкусовите предпочитания на човека, но също с психичната му нагласа и ритъма му на живот. В противен случай дори перфектната диета ще бъде провалена. Формулата „давам ти режим, а ти го следваш” не работи дори при най-мотивираните и е безсмислено да се слагат ограничения, за които е предварително ясно, че никой няма желание да спазва.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития