Любопитно -

Диагностицират депресия по снимките в Instagram
Прочетена: 150 пъти

Учени от Харвардския университет твърдят, че фотографиите в социалната мрежа Instagram могат да свидетелстват за наличие на тежка депресия в автора на публикацията, съобщава сайтът Мадърборд, цитиран от Dariknews. Теорията е на изследователите Андрю Рис и Кристофър Данфорд. Те анализирали 166 души, като при бегъл анализ 71 от тях проявили признаци на депресия.

 

Участниците в проучването представили над 43 хил. свои фотографии в Instagram. За събирането на информацията и анализа на първичните признаци е избран методът за набиране на метаданни - цвят на фотографиите и фона, данни от обстановката и окръжаващото пространство, разпознаване на израза на лицето.

 

Специален софтуер, в основата на който били заложени данните за някои клинични изследвания, диагностицирал вярно в 70% от случаите наличието на сериозно заболяване и позволил да се пристъпи към своевременно лечение.

 

Според изследването, хората с депресии публикуват предимно тъмни снимки и не използват филтри. При техните фотографии също така присъстват тъмносини тонове.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития