Новини - България

Диабетноболни купуват лекарство за 30 лв. срещу изследвания за 250 лева
Прочетена: 551 пъти

Близо 30% от пациентите, страдащи от диабетно стъпало в България, са в риск от прекратяване на лечението си, заради празноти в амбулаторна процедура №38, стартирала през юли тази година.

 

Процедурата касае не само диабетноболните, но също пациентите с епилепсия, множествена склероза, ревматоиден артрит и други ревматоидни заболявания (включително болест на Бехтерев), също муковисцидоза, алармират от Сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром".

"За да се направят всички изследвания, които се изискват по тази амбулаторна процедура, това коства около 200-250 лв. на пациент", сподели председателят на сдружението Мариана Александрова.

Проблемът касае близо 20 000 души у нас, които се лекуват от диабетно стъпало, но трябва сами да заплащат изследванията си, защото те не се покриват от клиничните пътеки в болниците. За сравнение, процедурата е безплатна за пациентите с множествена склероза, които се хоспитализират специално, за да бъдат изследвани. 

 

Необходимите тестове няма как да бъдат прескочени, защото са необходимо условие болните с диабетно стъпало да получат протокол за лекарствата, предписвани им по здравна каса.

"Куриозът е в това, че тези изследвания струват около 250 лв., а лекарството, което трябва да получи един болен с диабетно стъпало - габапентин или прегабалин (това са активните вещества), струва около 30-40 лв. Значи той трябва да даде 250 лв., за да получи лекарство за 30-40 лв.", възмущава се Мариана Александрова.

Личните й опасения са, че повечето пациенти нямат финансовата възможност да дават толкова много пари преди всеки протокол, съответно сами ще предпочетат да се лишат от терапия. Алтернативата при тях обаче е крайно неприемлива, защото всяко нелекувано диабетно стъпало може да доведе до ампутация.

"Преди година и половина предупредихме, че поне 20% от пациентите с диабетно стъпало ще спрат да се лекуват, защото тогава от реимбурсния списък излязоха лекарствата с алфалипоева киселина. В момента отчитаме, че 30% от тях са спрели да се лекуват. Тоест 6 000 от тях не се лекуват, защото не могат да си го позволят. И тогава ставаше въпрос само за някакви 8 лева. Сега става въпрос за 30-40 лв. и можем да очакваме, че поне още 30-40% ще спрат да се лекуват", прогнозира председателят на сдружението на диабетноболните. 

Друг проблем е, че скъпоструващите медикаменти, включени в позитивния лекарствен списък преди години, отдавна не са скъпоструващи, заради навлизането на по-евтини генерици, които многократно са понижили цените. Въпреки това същите лекарства се получават само със заверка от експертна лекарска комисия, заради която пациентите минават през сложни процедури и пътуват с километри до единствените пет такива комисии в цялата страна. 

 

По този повод от организацията настояват за актуализация на позитивната листа така, че лекарствата с габапентин или прегабалин да отпаднат от нея, както и за спешни промени в амбулаторната процедура, по която се изписват. 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития