Новини - България

Деян Денев: Всички трябва да сме сигурни, че купуваме истински лекарства
Прочетена: 126 пъти

Фалшивите лекарства не са абсолютен мираж и ние трябва да си даваме сметка, че проблемът съществува и у нас. Това заяви вчера по време на заседанието на парламентарната здравна комисия изпълнителният директор на Асоциацията на научноизследвателските фармацевтични производители в България (ARPharm) Деян Денев. В подкрепа на мнението си Денев цитира официална информация на българските митнически власти, според която на граничните пунктове в Калотина и Малко Търново са засечени пратки с фалшиви медикаменти.

 

Според Деян Денев, разходите около въвеждането на системата за верификация на лекарствата не бива да буди притеснение, защото те ще бъдат почти изцяло – над 90%, поети от фармацевтичните компании притежатели на разрешението за употреба. Ако има нещо, над което трябва да се работи сериозно, според експерта, това е компютъризацията на аптеките. Липсата на компютри в някои аптеки наистина е сериозно предизвикателство, подчерта Денев. По неговите думи, когато влизаме в аптека, трябва да сме на 100% сигурни, че купуваме истинско, а не фалшиво лекарство.

 

Обединяването на пет организации от фармацевтичния сектор зад каузата за верификацията, според Деян Денев, е един много показателен факт, който носи сериозни позитиви. България не трябва да пропуска срока, посочен в европейската директива и да положи всички усилия той да бъде спазен, категоричен бе той.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития