Новини - България

Деян Денев: Трудно може да се постигнат еднакви лекарствени цени за различни държави
Прочетена: 444 пъти

Различните държави имат различни икономически възможности, правила за ценообразуване и реимбурсиране, затова фиксирането на една и съща цена за едни и същи фармацевтични продукти би ги затруднило. Това коментира пред Redmedia директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM) Деян Денев по повод обявеното днес финализиране на споразумението между България и Румъния за общ лекарствен пазар.

"Предвид факта, че различните държави имат специфики по отношение на броя пациенти, които страдат от дадено заболяване, достъпа до терапия и критериите за изписване на медикаменти, много трудно ще бъде да се постигне по реда на едно такова споразумение еднаква цена за различни държави, които са с толкова различни особености", заяви той.

По думите му индустрията до момента не е участвала в срещите между държавите, които са подписали споразумението. Проектът обаче не е нито български, нито румънски, а международен, защото в момента много европейски страни си сътрудничат за подобряване на достъпа на пациентите до лекарствено лечение.

 

По този повод се очаква съвсем скоро в процеса да се включи Европейската асоциация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA). В момента организацията подготвя своето официално становище по темата и се надява да влезе в директен диалог с всички държави, които се опитват да подобрят достъпа на пациентите до иновативна и лекарствена терапия.

"Това споразумение не би трябвало да касае само цени, а трябва да касае механизми за подобряване на достъпа, защото в Източна Европа достъпът на пациентите до лечение е много по-ограничен и лимитиран, отколкото на пациентите в Западна Европа", допълни Денев.

Освен това цените на медикаментите в България са едни от най-ниските в Европа, поради което страната ни е източник на паралелен износ на лекарства. В това няма нищо незаконно, докато на пазара не се появят липси, които да застрашават здравето на българските пациенти. Докато тези липси се дължат на износ, държавата трябва да има механизми да се намеси, категоричен е Денев.  

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития