Новини - България

Деян Денев: Мораториумът върху новите лекарства е отказ системата да се управлява
Прочетена: 302 пъти
Снимка: Redmedia.bg

"Надявам се, че здравните институции ще продължат да си вършат работата, че Комисията по оценка на здравните технологии без забавяне ще разглежда и оценя новите терапии, предложени за реимбурсация, и ще препоръчва тези, които са ефективни и носят полза за българските пациенти, а НЗОК също без забавяне ще провежда преговори за отстъпки. Важно е от началото на 2018 г. българските пациенти да получат достъп до нови животоспасяващи терапии, които дават повече възможности за успешно лечение. В тази връзка се надявам да отпадне предложението за мораториум за заплащането на нови лекарства, терапии и дейности, което стана актуално тези дни. На практика това е отказ системата да се управлява".

 

Това сподели пред Redmedia Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацивтични производители в България (ARPharM), във връзка с последните събития в системата на здравеопазването и подадената оставка от министър Николай Петров.

 

По неговите думи в момента сме изправени пред ситуация, в която вместо да се отсеят полезните и необходими за пациентите нови лечения и да се договорят изгодни условия за реимбурсирането им, се върви точно в обратната посока. Оттук насетне твърде бързо може да се окаже, че сме на крачката от принципа "няма терапия- няма пациент - няма проблем", изрази мнение той.

 

"Въпреки всичко вярвам, че ще се намери достатъчно здрав разум, за да отпадне забраната за включването на нови лечения, както и работата на Комисията по ОЗТ и договаряне на отстъпки ще продължи", каза още Деян Денев.

 

По неговите думи, за да се случи това, е необходимо Министерството на здравеопазването да продължи да подкрепя Комисията по ОЗТ и НЗОК за да може процесът по оценка и по договаряне на отстъпки да се случва своевременно. Според Деян Денев в момента има забавяне в работата на Комисията по ОЗТ свързано със смяната на председателя на Комисията по оценка на здравните технологии (ОЗТ) и това също буди известни притеснения.

 

"Надяваме се, че Комисията по ОЗТ ще продължи да приема заявления и да ги разглежда, защото оставката сама по себе си не би трябвало да влияе върху този процес", посочи Деян Денев.     

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития