Новини - България

Деян Денев: Исканите отстъпки за лекарствата са предпоставка за стимулиране на износа
Прочетена: 250 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Увеличаването на бремето на отстъпките няма да остане без последствия. Това коментира пред Redmedia Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) по повод публикувания на сайта на здравното министерство проект за нова наредба, която изменя действащата в момента Наредба 10 от 2009 г. на министъра на здравеопазването за условията и реда на заплащане на лекарствените продукти.

 

На първо място е притеснително, че се забавя процеса на договаряне, успоредно с това се поставя под въпрос и навлизането на нови терапии, което е от изключителна важност за много пацииенти, подчерта още Деян Денев. По неговите думи през настоящата година фармацевтичните компании са предоставили на Здравната каса отстъпки в размер на 130 млн. лв. Допълнително ще бъдат предоставени още 60 млн. лв. като компенсиране чрез отстъпки на търговци на едро и дребно и програми за достъп на пациенти до лекарства, частично заплащани от касата.

"Тази сума никак не е малка, като трябва да се отчете и фактът, че с този подход българският пациент е значително улеснен, защото има възможност да получава лечение на най-съвременно ниво", допълни Деян Денев.

Според него, не по-малко смущаващо е, че искането за нови отстъпки се поставя в края на годината, когато договорите между компаниите и Здравната каса са подписани. В същото време не може да не буди недоумение и фактът, че отстъпките вече се искат предварително.

 

Като прехвърляне на целия риск към компаниите, експертът окачестви идеята за прогресивните отстъпки на касата при иновативните лекарства.

„По същността си това не са дори прогресивни отстъпки, а твърд таван на разходите. Целият риск от грешка в този случай е заложен в първоначалната прогноза. Ако тя не е точна, рискът просто се прехвърля към фирмите. А е редно рискът да не е наклонен нито към едната, нито към другата страна, а да бъде споделен между касата и компаниите“, категоричен бе Деян Денев.

Неизбежно, според него, мерките, заложени в проектонаредбата, създават предпоставка за стимулиране на износа на лекарствени продукти, защото това ще се окаже по-изгодно за фирмите, коментира още изпълнителният директор на асоциацията. В допълнение той поясни, че всяка компания ще решава сама за себе си как да постъпи, но в крайна сметка негативните последици ще бъдат за българските пациенти, които разчитат на качествено лечение.

Още преди време нашата асоциация, заедно с Българския фармацевтичен съюз изрази мнение, че не е възможно при бюджет от 900 млн. за 2016 г. за лекарства, той да бъде по-нисък – 800 млн.лв. за 2017 г. Времето показа, че сме били прави. Предупреждавахме, казваме го и сега. Ето защо изводът е един – проблемите с разходите за лекарства се крият в неадекватното бюджетиране“, подчерта в заключение Деян Денев.

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития