Интервю -

Деян Денев, ARPharM: Ценовият коридор няма да намали доплащането в аптеките
Прочетена: 436 пъти

Деян Денев е директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). Помолихме го да коментира предложението на Министерството на здравеопазването за отмяна на т. нар. ценови коридор, който трябва да влезе в сила от 1 януари 2017-а и да въведе таван на доплащането от страна на пациентите така, че те да не дават повече от 60% от реимбурсната (т.е. най-ниската) стойност на медикаментите в аптечната мрежа.

 

Г-н Денев, подкрепя ли асоциацията предложената отмяна на ценовия коридор за лекарствата?

 

- Още от самото начало ARPharM изрази своите аргументи против въвеждането на ценовия коридор. Според нас това не е правилната мярка, с която да се търси намаляване на доплащането от страна на пациентите, защото няма да доведе до търсения ефект, а напротив. Пациентите няма да могат да изпълняват рецептите си, ако предписаният медикамент не попада в ценовия коридор, и ще трябва да се връщат при личните си лекари за назначаване на нова терапия. Освен това има случаи, в които самият пациент иска да доплати повече за своето лекарство, но на практика няма да има тази възможност.

 

С каква друга мярка може да се замени коридорът, за да се намали доплащането от страна на пациентите?

 

- През лятото беше създадена работна група към Министерството на здравеопазването с участието на всички заинтересовани страни, която разработи концепция за контролирано генерично заместване на лекарствата от фармацевтите в аптеките. Целта на промяната е пациентът да бъде максимално информиран кое лекарство от група взаимнозаменяеми продукти (т. е. с една и съща молекула) е най-икономически изгоден за него, т.е. с най-ниско доплащане. Работната група изготви предложения за промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина и в Наредба №4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, защото считаме, че генеричното заместване ще изпълни в много по-голяма степен идеята на министерството за намаляване на доплащането в аптеките.

 

В този случай обаче фармацевтите ще могат да заменят предписаните лекарства не само с по-евтини, но и с по-скъпи продукти. Каква е гаранцията, че пациентът ще доплаща по-малко?

 

- Пациентът доплаща по-малко на базата на това, което лекарят му е изписал. Ако медикаментът не влиза в ценовия коридор, таванът на доплащането за него няма да важи, и той или трябва да бъде купен на пазарна цена (нещо, което е незаконно, защото касата го реимбурсира), или да бъде заменен с друг, но от лекуващия лекар, защото фармацевтът няма право да свърши това в аптеката. Освен това, както споменах, има случаи, при които пациентът сам иска да доплати повече за терапията си. В този контекст нито една от двете мерки няма да му гарантира, че ще доплаща по-малко, ако той не иска това.

 

Освен това изготвените проектопромени предвиждат замяната на медикаменти в аптеката да се прави само при изрично писмено изявено желание от страна на пациента на гърба на рецептата. Така се елиминира рискът фармацевтите да предлагат този продукт, от който реализират най-голяма печалба. Предвидено е също в случаите, в които лекарството може да се заменя, лекарите мотивирано, в допълнителен документ, да излагат съображенията си защо това не бива да се прави. В предложенията изрично е записано също, че при биологичните лекарства и тези, които се прилагат със специфично устройство (например, писалките за диабетици, инхалаторните средства, имуносупресорите и прочие) замяната от фармацевт в аптеката е абсолютно забранена.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития