Интервю -

Деян Денев, ARPharM: Пациентите и иновациите няма да пострадат от Brexit
Прочетена: 860 пъти

Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

 

Г-н Денев, тази сутрин стана ясно, че по волята на мнозинството граждани на Великобритания (или точно 51,89% от гласувалите във вчерашния референдум според окончателните данни) държавата ще задейства процедура по излизане от Европейския съюз (Brexit). Ще бъде ли пагубно това за общия европейски лекарствен пазар и по-конкретно за пациентите?  

 

- Днес Европейската федерация на фармацевтичната индустрия (EFPIA) излезе с позиция по повод референдума и тя е изключително кратка. За бизнеса пациентите ще продължат да бъдат в центъра на системата през следващите години. И независимо дали ще се стигне до излизане на Великобритания от съюза, компаниите ще продължат да работят с европейските и с британските институции така, че това да не се отрази негативно - както по отношение на достъпа на пациентите до лечение и иновации, така и по отношение на бъдещи инвестиции в иновации. Защото компаниите гледат на ЕС като на общ пазар и инвестициите в нови терапии до голяма степен зависят от процесите, които се случват в Европейския съюз. Тоест, EFPIA ще направи всичко възможно тези инвестиции да не намалеят, напротив, индустрията да продължи да развива нови терапии, които да спасяват човешки живот или да помагат на пациентите да живеят по-добре и по-качествено.

 

Какво ще загуби Европейският съюз като продукти и ноу-хау, ако Великобритания действително напусне общността?

 

- Великобритания е една от държавите, в която фармацевтичните компании имат много научно-изследователски мощности и лаборатории. Страшно много хора работят в сектора на иновациите и се занимават с научно-изследователска дейност. Никой към момента не може да оцени ефекта върху това.

 

Може ли да пострада българският пазар на лекарства и конкретно българският пациент от случващото се в ЕС?  

 

- Не, не мисля. Малко се шегувахме днес с това, че базата на Европейската агенция по лекарствата (EMA) е в Лондон, а тя дава разрешенията за употреба, които важат в цяла Европа. В този контекст едно от нещата, които тепърва ще се дискутират, е къде трябва да се премести Европейската агенция по лекарствата. Но пряк, директен ефект от вчерашния вот не може да се очаква в Европа като цяло, камо ли за българските пациенти. В дългосрочен план нещата вероятно ще трябва да се организират по друг начин, за да продължат пациентите да получават достъп до лечение.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития