Новини - България

Девет семейства съдят Фонда за лечение на деца за отказано лечение
Прочетена: 2473 пъти
Родители сигнализираха за проблема с немотивираните решения на Обществения съвет на протеста си пред Министерството на здравеопазването в началото на месеца.

Точно 9 дела са заведени от началото на годината в Административния съд срещу издадени откази за терапия, финансирана от Фонда за лечение на деца, потвърдиха адвокати пред Redmedia. От всички жалби, само една е подадена по времето, когато фондът се управляваше от отстранения след акция на ГДБОП директор Павел Александров. Останалите дела са заведени след 21 април, когато постът пое сегашният ръководител проф. Владимир Пилософ.

 

Всички дела оспорват решенията на Обществения съвет, с които деца с тежки и редки заболявания не са били одобрени за безплатно лечение. В един от случаите отказът се основава на подадени данни за добро повлияване от назначена терапия в България, но родителите твърдят, че заключенията не са верни, защото са необосновани. 

"Детето получава рецидив с обхващане на лява коленна става и други, което се крие в експертното становище относно отпускане на лекарства. По делото няма събрани доказателства за становище на доц. М. до Фонда за лечение, липсва доклад и становище", гласят мотивите на защитаващия адвокат по делото.

Според правилника за дейността на Фонда тези документи трябва да са налични, когато се взима решение за отказ от лечение, а фактът, че ги няма, превръща заключението в немотивирано и спорно. 

 

Любопитен факт е, че точно по това дело Фондът не може да предостави копие на оригиналния протокол от заседанието си на 18 май, на което е взето решението за отказ. Вместо това на съда се предоставят данни, нанесени на ръка във файл, без подписи и печат.

"Във връзка с ноторно известните събития във Фонда съм представил протокол No 11 като извлечение от уърдовски файл, не съм сигурен дали не е иззет протокол No 11", отговаря ответникът по делото.

Признанието на ответната страна категорично доказва, че съществува сериозен проблем с протоколите от всички проведени заседания на Обществения съвет в периода от 21 април до днес. Без конкретни доказателства за мотивите, с които Общественият съвет е взел всяко едно от решенията си, всички те ще бъдат спорни до доказване на противното.

 

По конкретното дело е назначена съдебна експертиза, която трябва да установи каква е диагнозата на детето, какво лечение му е било проведено, какъв е бил резултатът от него и какви са възможните алтернативи в страната и чужбина. Данните трябва да бъдат предоставени на следващото заседание, назначено за 29 ноември.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития