Новини - България

Девет болници с обща кампания срещу рака на гърдата
Прочетена: 684 пъти

Девет болници в София и Варна се включиха в информационната и профилактична кампания в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври. Тя се организира за трета поредна година по инициатива на Първа САГБАЛ „Св. София“, в партньорство със Столична община и Фондация „Една от 8“ и с подкрепата на фармацевтичните компании „АстраЗенека“ и „Новартис“. Целта на кампанията бе да се постави акцент върху профилактиката и лечението на това социално значимо заболяване. 

За пръв път кампанията бе реализирана през 2013 г. Тогава в нея участваха Военномедицинска академия и УМБАЛ „Св. Марина“. Една година по-късно към инициативата се присъедини Специализираната болница за активно лечение по онкология – София. През 2015 година в кампанията се включиха още УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Анна“-София, Първа МБАЛ-София, Четвърта МБАЛ-София и Пета МБАЛ-София.

През целия месец октомври в деветте болници се извършваха безплатни мамологични прегледи, а в някои от лечебните заведения се реализираха и безплатни консултации с психолог за диагностицирани с рак на гърдата жени.

В Международния ден за борба с рака на гърдата – 19 октомври от Моста на влюбените до НДК бяха пуснати 1200 розови балона с хелий. Събитието бе в памет на българските жени, които всяка година умират от рак на гърдата. Инициативата се проведе и в знак на съпричастност с близките на починалите. Целта бе да се изпрати послание до всички български жени, че от най-голямо значение в битката с болестта е установяването й в начален стадий.

По време на кампанията бе организирана и кръгла маса на тема: „„Скрининг, профилактика и лечение на рак на млечната жлеза - тенденциите в България и по света“. Тя се проведе под патронажа на Комисията по здравеопазването на 43-тото Народно събрание.

Краят на кампанията бе поставен с видео инсталация „Погледни ме в очите“ в Национална галерия „Квадрат 500“. Тя бе посветена на жените с рак на гърдата и изразява желанието на четири жени да разкажат честно и открито какво следва след думите: „Имате рак“.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития