Новини - България

Детските храни и лекарствата - приоритети на българското председателство на ЕС
Прочетена: 194 пъти
Снимка: Pixabay.com

Два ще бъдат основните приоритети на българското председателство на Европейския съюз (ЕС) през 2018 г. - храненето на децата и лекарствата. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков пред депутатите от парламентарната здравна комисия по време на блиц контрола вчера.

 

По неговите думи двете теми са важни за цяла Европа, а така също са от съществено значение и за страната ни. По тази причина те вече са били представени и пред Висшия медицински съвет, както и във формата „Партньорство за здраве“.

 

"Важно е да имаме отговори на въпроса какво точно ядат нашите деца, какво съдържат техните храни и дали това, което консумират днес няма да се окаже причина за заболяване след 20 г., когато те вече ще са пораснали и ще бъдат възрастни хора. Темата за лекарствата и в частност за иновативните лекарства е от значение, защото трябва да се знае дали те наистина са толкова ефективни, колкото пари струват“, обясни избора на двата приоритета зам.-министър Ненков.

 

Без съмнение, темата за безопасността на детските храни е актуална и значима, коментира проф. Георги Михайлов, депутат от Парламентарната група „БСП за България“. Той изрази мнение, че е абсолютно необходимо да се прецизират механизмите на контрол и да се дефинира добре ролята в него на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

 

„Що се отнася до лекарствата, първото нещо, за което трябва да си даваме сметка, е, че високите технологии в последните години промениха неимоверно много медицината. Иновативните лекарства създадоха нова перспектива за хиляди пациенти. Що се отнася до цените, важното е да не се допуска опресия върху иновативните фирми. За българския пациент същественото е да се внесе яснота и ред в механизмите на реимбурсиране и дa се овладеят проблемите на реекспорта, който е изключителен проблем за България“,  подчерта проф. Михайлов.

 

В допълнение той поясни, че през последните години у нас са създадени условия за масиран реекспорт, като цяло обаче проблемът не може да бъде решен с усилията само на една европейска страна, а на цялата общност. Депутатът обърна внимание още и на необходимостта да се търсят начини за общи тръжни процедури, като по този начин се постигне намаление на цените на лекарствата.

 

Свободният достъп до хранителни добавки също поражда редица проблеми, трябва да има активно отношение по въпросите на контрола върху тези продукти, отбеляза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. По неговите думи, така както има Европейска агенция по лекарствата, чиято роля е да регулира областта на лекарствените продукти, така трябва да се мисли и за създаването на Европейска агенция по оценка на здравните технологии и развита мрежа от експерти в тази област. 

 

"У нас трябва да бъде търсено решение на въпроса за болничните опаковки, като тяхното въвеждане и употреба се регламентират с отделен подзаконов нормативен акт – наредба на министъра на здравеопазването", каза проф. Гетов.

 

Не само съкращаването на сроковете за въвеждане на нови терапии у нас трябва да бъдат във фокуса на усилията ни, посочи в изказването си д-р Нигяр Джафер от Движението за права и свободи (ДПС). По нейните думи оценката на здравните технологии трябва да бъде водеща при определянето на съотношението „цена/ефективност/ефикасност“.

 

„Държавата трябва да даде отговор на въпроса какво показва сравнението по тези показатели между генеричните и иновативните лекарствени продукти, защото преминаването към генерика на практика води до освобождаването на финансов ресурс, който може да бъде пренасочен към иновативни терапии от най-ново поколение за тези болни, които се нуждаят от тях“, каза още депутатката.

 

Тя се обяви и за пълна яснота и стриктно определяне на функциите на Изпълнителната агенция по лекарствата и БАБХ що се отнася до контрола над хранителните добавки.

 

Лекарствената политика във всички нейни аспекти ще бъде тема на голяма дискусия, организирана от МЗ с участието на медицински професионалисти, пациентски организации и всички останали заинтересовани страни, съобщи зам.министър Мирослав Ненков. Тя се предвижда за началото на март следващата година.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития