Новини - България

Децата с церебрална парализа вече няма да се лекуват в чужбина
Прочетена: 1450 пъти

Първият в страната високотехнологичен робот за рехабилитация на горен крайник при децата с церебрална парализа вече работи в Специализираната болница "Св. София" в столицата, похвалиха се от лечебното заведение. Под формата на игра апаратът стимулира цялата груба и фина моторика на ръката и позволява на децата да усвоят специфични движения, в това число рисуване и писане.

"Имаме удоволствието и радостта да предоставяме на нашите деца една специализирана и високотехнологична рехабилитация, която се предоставя в чужбина на много места. Чрез този проект спестяваме на държавата пари, специално на  Фонда за лечение на деца, защото вместо да ги изпращаме в чужбина за лечение, имаме възможността нашите си деца да ги лекуваме локално с квалифициран персонал и апаратура", коментира директорът доц. Иван Чавдаров.

По думите му подобно лечение зад граница може да глътне до 10 000 долара, защото рехабилитацията обикновено продължава около 45 дни. Всяка една от процедурите в чужбина струва между 150 и 200 долара, което е пет-шест пъти повече от отпусканите 60 лв. за една процедура по клинична пътека от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). По този повод ръководството на болницата обмисля да предложи на публичния фонд по-висока цена на клиничната пътека за роботизирана рехабилитация на детска церебрална парализа, за да разполага с допълнителни средства за поддръжката и ремонта на новата техника. 

 

Освен високотехнологичния робот, болница "Св. София" се е сдобила и с допълнение към съществуващите роботи за рехабилитация на долни крайници и ходене. Тъй като технологията е нова за България, допълнително са обучени да работят с нея 4-ма лекари и 8 терапевта. През специални курсове са преминали и семействата на деца с церебрална парализа, както и родители на бебета и кърмачета в риск от развитие на болестта. Всички те са придобили умения за прилагане на поддържаща рехабилитация в домашни условия, в това число кинезитерапия, стречинг, термотерапия, за да стимулират детето за дейности от ежедневието и да поддържат ефекта от роботизираната рехабилитация до следващата процедура.

"Дневно роботът изисква около един час подготовка, защото тестува пациента какво може да прави, за да му зададе програма под формата на игра и да достигне малко по-широки параметри на дейността на горен крайник или на ходенето. Затова предполагаме, че дневно ще можем да обслужваме между 6 и 8 деца", уточни доц. Чавдаров. 

Друго изискване е децата да са над 4-годишна възраст, за да могат да кооперират с терапевтите и да изпълняват задачите, които им поставя роботът.

 

Цялата нова техника е разположена в нов Център за робот-асистирана рехабилитация в болницата, обособен в три от помещенията на лечебното заведение. Центърът е изграден с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2009 - 2014 г, както и на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 г. чрез Програма BG 07 "Инициативи за обществено здраве.

 

Общата стойност на проекта е 308 хил. евро, но уникалният за страната ни робот е бил закупен със средства на Столичната община. Тя е отпуснала безлихвен заем от 400 хил. лв., с които болницата да плати апарата, тъй като едно от условията за почаване на средства по норвежкия проект е болницата сама да го закупи, след което направените разходи да й бъдат възстановени.   

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития