Новини - България

Деца с Болест на Ходжкин ще се лекуват в "Св. Марина" по европроект
Прочетена: 376 пъти

Варненската УМБАЛ "Св. Марина" ще бъде присъединена към европейска програма за лечение на деца с Болест на Ходжкин от следващата 2017 г., съобщиха от лечебното заведение. Става дума за европейската програма EuroNet-Paediatric Hodgkin’s Lymphoma (EuroNetPHL). 

 

През изминалата седмица водещи европейски специалисти в областта на детската онкохематология от Германия са посетили лечебното заведение, за да поставят експертна оценка на условията на работа в клиниките по детска онкохематология, нуклеарна медицина, лъчетерапия и патоанатомия.

"С присъединяването към програмата ще бъде установена трайна професионална колаборация на Клиниката по детска онкохематология в УМБАЛ "Св. Марина" с европейския референтен детски лимфомен център в Гисен, Германия", съобщават от болницата.

Програмата EuroNetPHL действа от 2007 г. в Европа и включва детски центрове, в които се лекуват деца с Болест на Ходжкин и отговарят на определени критерии. Интердисциплинарният екип немски специалисти, който посети варненската болница, е инициатор на проекта, а целта му е осъвременяване и уеднаквяване на диагностичните критерии и терапевтичните практики при деца с Болестта на Ходжкин.

"Важно е да имаме единен стандарт в лечението сред повечето европейски страни и да увеличим процента на оцеляване", казва ръководителят на проекта проф. Дитер Кьорхолдс.

Оценката на европейските експерти за Клиниката по детска онкохематология, както и на диагностичните звена в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна е, че отговарят на всички изисквания, необходими за присъединяване на България към проекта EuroNetPHL.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития