Новини - България

Дете от Варна спасява петима души от България, Австрия и Унгария
Прочетена: 321 пъти

Седемгодишно дете от Варна, изпаднало в мозъчна смърт в УМБАЛ “Св. Марина“ в резултат на вродена малформация на мозъчните съдове, става донор на петима души от България, Австрия и Унгария.

 

От УМБАЛ „Александровска“ съобщиха, че екипът на доц. Маринчо Георгиев от Клиниката по урология е отпътувал с нощен полет за Варна, за да се включи в донорската ситуация, а по-късно в лечебното заведение са извърши успешно две бъбречни трансплантации в УМБАЛ „Александровска“.

 

Единият бъбрек е трансплантиран на Христо Т., на 34 г. от община Раковски, който все още не е бил на диализно лечение. Реципиент на другия бъбрек е Надежда Н., на 35 г. от Варна, която веднъж е трансплантирана във Франция, но бъбрекът престанал да работи. От една година жената е на хемодиализа.

 

Трансплантираните са избрани измежду шестима кандидати от листата на чакащите. След интервенцията са преведени в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Общото им състояние е стабилно.

 

Поради липса на подходящи реципиенти в България, сърцето и белият дроб са отпътували с екип за Австрия, а черният дроб е изпратен в Унгария.

           

Екипът на УМБАЛ „Александровска“ изказва искрени съболезнования на близките на починалото момче и адмирира тяхното смело и хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи, в най-критичния за тях момент.     

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития