Новини - В медиите

Десислава Хурмузова: Администрацията на Фонда просто не се справя
Прочетена: 543 пъти

Те просто не се справят. Няма друга причина Фондът за лечение на деца да не функционира, коментира дни след поредното провалено заседание на Общетвения съвет един от членовете Десислава Хурмузова. В ефира на bTV тя обясни, че работата на Фонда е изключително специфична, а новата аминистрация не само не се справя с ангажиментите си, но и не разговаря с членовете на Обществения съвет. 

"Не, не си общуваме. Ние задаваме редица въпроси по имейл, никой не ни отговаря. Единственото, което се иска от нас, е да гласуваме от време на време електронно. Но вчера ми направи впечатление, че са ни подали за електронно гласуване деца, които вече сме гласували според мен. След 20 април не сме подписали нито един протокол от заседание. Ние не знаем какво сме гласували и какво се изпълнява", разказа за част от парадоксите Хурмузова. 

От Обществения съвет вече не се занимават да търсят обяснение за проблемите във Фонда от администрацията. Интересуват се само децата, които чакат, да получат лечението си навреме, защото се страхуват, че някое от тях може и да не дочака.

 

Според данните от електронния регистър на Фода общо 189 деца не са получили становище или изобщо не са стигнали до разглеждане от Обществения съвет към настоящия момент. Други 32 се прехвърлят и отлагат от заседание на заседание вече втори месец, след 20 април, когато ГДБОП нахлу във Фонда - за консилиуми, за допълнителни медицински становища и прочие. Общо децата, които чакат, са 222, уточни Десислава Хурмузова.

"Има от февруари, от март деца, както и такива, които са подали заявления по-скоро, през май. Но сред тях има едномесечни бебенца с хидроцефалия, например. Аз не знам колко може да чака едно такова бебе за поставяне на клапа в България. Тук дори не говорим за лечение в чужбина. Сред чакащите виждам и доста онкологични деца, а при тях при всички случаи трябва да се вземат мерки, защото ракът не чака", коментира Хурмузова.

Другият проблем, пряко свързан с проблемите на Фонда, е фактическото спиране на даренията за лечение на малките пациенти. За миналата година индивидуални дарители са предоставили на Фонда над 150 000 лева. От януари 2016-а до момента тези дарения възлизат на едва 6 000 лв., разказа Хурмузова и сподели, че намалението на даренията може да се обясни единствено със скандалите около Фонда. 

"Това, което се случва, е не само грозно, то е престъпление. Защото не става дума просто за деца, а за болни деца. (...) Винаги има случай, който може да излезе извън рамките и сроковете на правилника. Но никога не съм виждала такова нещо", коментира дългогодишният член на Обществения съвет.

Темата отново е на дневен ред, след като се оказа, че проваленото тази сряда (15.06.2016 г.) заседание на съвета поради "клатещ се кворум", всъщност е можело да се проведе. Срещата беше отменена лично от директора на Фонда проф. Владимир Пилософ във вторник вечерта (14.06.2016 г.), но още на следващия ден стана ясно, че при нужни 9 души за провеждане на заседанието, на него са щели да присъстват общо 11.

 

По този повод Пациентски организации "Заедно с теб" поискаха проф. Пилософ да даде публично обяснение защо е отложил заседанието. А благотворителната инициатива "Спаси, дари на ..." сподели становището си в социалната мрежа Фейсбук.

"Според принципала Фондът "работи като часовник". Според регистъра е по-скоро "бомба с часовников механизъм" за болните деца. Остава въпросът за какво ни е принципал, който като види бомба с часовников механизъм ...се възхищава на работещия часовник?"

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития