Новини - България

Дерматолог: Диагностицирането на меланома се пропуска в почти 1/3 от случаите
Прочетена: 535 пъти
Снимка: Д-р Десислава Ночева, клиника „Медикус Алфа“ – Пловдив

Диагнозата меланом се пропуска в почти една трета от случаите при обикновен клиничен преглед. Това провокира медицинската наука да търси различни неинвазивни специализирани технологии с висока чувствителност. Така например, все повече дерматолози прилагат дерматоскопията като диагностичен метод при съмнителни и злокачествени кожни заболявания. Това води до значително подобряване на диагностиката, своевременното лечение  и качеството на живот на пациентите.

 

Изводите са от дисертационния труд на д-р Десислава Ночева, дерматолог в клиника „Медикус Алфа“ – Пловдив, съобщават от лечебното заведение. Темата на дисертационния й труд e посветена на използването на дерматоскопия и видеодерматоскопия в рутинната практика на българските дерматолози, и значимостта на този диагностичен метод за ранно установяване и проследяване на кожните заболявания, включително злокачествени кожни образувания. Документът е разработен като част от европейското проучване Eurodermoscopy – 2014 и на база резултатите от три различни проучвания, в които са включени 130 български дерматолози, 152 пациенти с кожни заболявания и 140 души, които са посетили дерматолог в рамките на ежегодната профилактична кампания „Евромеланома“.

 

Данните сочат, че за пет години специалистите, които прилагат диагностичния метод дерматоскопия, са се увеличили двойно - през 2009 г. те са били около 38%, а през 2014 г. вече са около 74%. Познаването на дерматоскопското изследване е от изключителна важност, тъй като то доказано повишава откриваемостта на най-агресивния кожен рак – малигнения меланом - с 30%, както и най-често срещаните немеланомни кожни тумори, посочва д-р Ночева.

 

През последните години кожните карциноми трайно са сред онкологичните заболявания с най-голяма честота у нас, както при мъжете, така и при жените. Немеланомните кожни карциноми засягат средно около 19 на 100 000 мъже и 9 на 100 000 жени, като се смята, че до 2030 г. броят на диагностицираните ще се увеличи почти с 50 на сто. Установени навреме, тези заболявания са напълно лечими, и дори могат да бъдат доведени до успешен терапевтичен изход без качеството на живот на пациента да бъде нарушено.

 

От клиниката приомнят, че дерматоскопията е бърз, неинвазивен метод за наблюдение на морфологичните структури в горните слоеве на кожата. Той е изключително полезен при диагностициране на кожни тумори, инфекциозни и възпалителни заболявания на кожата. При него чрез специален апарат (дерматоскоп) измененият кожен участък, или всеки от изменените участъци, бенки, петна или други образувания, се оглеждат чрез увеличително стъкло под насочена светлина. Съвременните видеодерматоскопи осигуряват по-качествен резултат чрез същата методика. Те ползват дигитални или аналогови камери, оборудвани с лещи, позволяващи увеличение от 20 до 1000 пъти. Получените с тях изображения могат да се наблюдават на монитор, да бъдат съхранявани, анализирани и сравнявани с помощта на спецализиран софтуер. Данните от дерматоскопската диагностика могат да се обогатят също като при наблюдението се използва импресия или поляризирана светлина. Това е особено важно при пациенти с множество атипични бемки или при такива с фамилна анамнеза за меланом, при които се препоръчва периодично  проследяване и анализ на настъпили промени на всеки 6 месеца.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития