Новини - България

Делото за "служебния" НРД се отлага за ноември
Прочетена: 816 пъти

Решението на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от 29 март, известно повече кто "служебен" Национален рамков договор (НРД), ще бъде разгледано от Върховния административен съд (ВАС) чак на 17 ноември. Насроченото за днес първо заседание по делото е било отложено, съобщи Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ), който е и един от жалбоподателите. 

 

Делото беше заведено на 26 април по искане на Българския лекарски съюз, ЦЗПБ и Националното сдружение на частните болници. Междувременно съсловната организация поиска магистратите да спрат действието на Решението преди да се произнесат по същество върху общата жалба, но съдът отхвърли молбата поради липса на достатъчно доказателства за вреди, които то нанася на лечебните заведения. В отговор БЛС обжалва определението пред петчленен състав на ВАС, поради което и произнасянето по същество е било отложено във времето. Затова от ЦЗПБ и сдружението на частните болници обвиняват БЛС, че умишлено бави хода на делото.

"В случая, отхвърлянето на искането за спиране на „служебния НРД”, не е от особено значение, защото съдът щеше да разгледа делото по същество на 6 юни. Оспорването само забавя произнасянето на съда по съществото на спора и до голяма степен, предвид скоростта на работа на съда, ще го направи безпредметен", коментира на сайта си ЦЗПБ.

Оганизациите се опасяват, че независимо от решението, което ще вземат магистратите на 17 ноември, Решението на надзора на НЗОК ще продължи да се прилага през целия перод на своето действие, т.е. до 1 април 2017 година. 

"Причината е, че ако ВАС отмени през ноември "служебния НРД", то решението му подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС, който при сегашната скорост на насрочване на дела едва ли ще го гледа по-рано от пролетта на 2017 година", допълват от ЦЗПБ.

Според заместник-председателя на Контролната комисия към БЛС д-р Георги Тодоров пък става въпрос или за недоглеждане от страна на юристите на съсловната организация, или за нарочно действие в угода на властта и Министерството на здравеопазването.

"Това е като да се гръмнеш в коляното сам. А дали не е наредено така да бъде! За да сме отново в подчинение, страх и по презумция виновни, докато изтече времето на Решението (...)! С жалбата на БЛС разполагам - преобладава литрературата, медицинскто право ЛИПСВА!", коментира д-р Тодоров в личния си фейсбук профил.

От продължаващото и несправедливо Решение на НС на НЗОК, заместващо НРД 2015, печелят само властта и здравното министерство, категорични са жалбоподателите.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития