Новини - България

Дефицит от близо 117 млн. лв. се очертава в бюджета на НЗОК до края на годината
Прочетена: 501 пъти

Заради безконтролния ръст на разходите за лекарства Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) вероятно ще приключи годината с около 116.8 млн. лв. недостиг. Това прогнозира управителят на публичния фонд д-р Глинка Комитов при представянето на изпълнението на бюджета на НЗОК към 31 март 2017 г. по време на днешното заседание на парламентарната Комисия по здравеопазване.

 

По думите му от началото на годината публичният фонд е изхарчил 929.5 млн. лв. или 30.7% от предвидените в бюджета 3.32 млрд. лв. за здравноосигурителни плащания, като ръстът е с 91 млн. лв. спрямо същия период на миналата година. Разходите се увеличават по всички пера, но най-вече за онколекарства и медикаменти за домашно лечение. От общо 573 млн. лв. предвидени средства за лекарства, касата е изразходвала 228 млн. лв. или 22.5% повече през първото тримесечие, а от планираните 225.5 млн. лв. за онкомедикаменти вече е дала 80.6 млн. лв. или 21.4% повече. 

 

По същия начин разходите за първична извънболнична помощ са пораснали с 1.4% до 46.7 млн. лв. за първото тримесечие на 2017-а спрямо същия период на миналата, а изплатените суми за дентална помощ са се увеличили с 19.9 млн. лева. Заради въведените строги лимити пък, ръстът на плащанията за дейността на лечебните заведения е един от най-ниските - общо 7 млн. лв. или едва 1.8 на сто спрямо първото тримесечие на 2016-а.

 

Основната причина за непредвиденото увеличение в плащанията е подписването на договори с две големи лечебни заведения - "УниХоспитал" в Панагюрище и "Сърце и мозък" в Плевен, както и заплащането за дейността на 27 линейни ускорителя. Само преди година-две те са били само три в цялата страна и е невъзможно разходите за тях да се обезпечат със същите средства. Очаква се те да генерират около 20 млн. лв. допълнителни разходи до края на годината, отбеляза Глинка Комитов.

 

За да се набавят необходимите средства за медицински дейности до края на годината ръководството на НЗОК предлага недостигът да се компенсира със средства от резерва на пубнличния фонд, а парите за онкомедикаменти да се увеличат до 266.8 млн. лв., каквито са били реалните разходи през миналата година. Решението обаче трябва да бъде взето от новосформирания Надзорен съвет на НЗОК, който все още не се е събирал на първо заседние.

 

Другият вариант е да се поиска актуализация на бюджета на НЗОК, но управителят на публичния фонд категорично отказа да поеме подобна инициатива.

"Няма да поискам актуализация на бюджета на здравната каса, но ще гласувам такъв, ако народните представители или Българският лекарски съюз го поискат", обяви Комитов.

По думите му, ако в края на годината от Националната агенция по приходите отново постъпат между 70 и 90 млн. лв. от надвнесени здравни вноски, както стана през 2016-а, дефицитът в бюджета на НЗОК по всяка вероятност ще бъде стопен до около 30 млн. лева.  

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития