Новини - България

Дебатите по бюджета на НЗОК за 2018 г.: Всички искат повече пари
Прочетена: 251 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Българският лекарски съюз (БЛС) подкрепя предложението да се ограничи разкриването на нови лечебни заведения, но изразява несъгласие с намерението на управляващите да въведат ограничение и при разкриването на нови дейности, както и по отношение изнасянето на дейности от болничната в извънболничната помощ под условието те да се третират като нови."

 

Това заяви днес по време на дебата за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. на заседанието на парламентарната здравна комисия председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев.

 

В рамките на дискусията той се обяви за по-голямо от предвиденото увеличение на средствата за първичната извънболнична и за специализираната извънболнична помощ респективно от 207 млн. лв. на 217 млн. лв. и от 222 млн. лв на 235 млн. лв. По думите на д-р Грозев това биха били минималните финонсови граници, които могат да гарантират по-добра работна среда и мотивация на медицинските специалисти в тези сфери на здравеопазването. В допълнение председателят на БЛС уточни, че има възможност тези допълнителни средства да бъдат осигурени от трасфера на Националната агенция по приходите (НАП) към Здравната каса, както и от средства от резерва на фонда. 

 

Увеличението на средствата за личните лекари също е крайно недостатъчно, не е изпълнено искането на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) за 25 млн. лв. повече през 2018 г., каза председателят на сдружението доц. Любомир Киров. По неговите думи с предвижданите средства ще се постигне нищожен ръст на парите за джипитата от порядъка на 1 - 2 лв., което означава, че промените са половинчати и по този начин няма да бъде постигнат ефект.     

 

За увеличаване на средствата за дентална помощ се обяви и председателят на Българският зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. По неговите думи съсловната организация на денталните лекари одобрява предвидената сума от 157 млн.лв. в бюджета на Здравната каса за следващата година, но в същото време изрази мнение на колегите си да се търсят повече средства за зъбно протезиране на хората над 65-годишна възраст, тъй като предвиденият за тази цел финансов ресурс няма да бъде достатъчен.

 

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов посочи, че съсловната организация на фармацевтите не е търсена за разговори около бюджета на НЗОК за следващата година. Той изрази притеснението си от факта, че макар и да има общо увеличение на средствата с 406 млн. лв., не се предвиждат никакви мерки за подобряване достъпа на хората до фармацевтични услуги.

 

В подобен дух бе издържано и изказването на председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева. Организацията не е договорен партньор на касата, но това не пречи да изразява мнението си по такъв важен въпрос като бюджета за здравеорпазване, каза тя. Василева изрази становището на колегите си от асоциацията, които били смутени от факта, че не се дискутира изобщо темата за финансирането на здравните грижи и здравните дейности от тази сфера.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития