Новини - България

Държавни субсидии за 66 общински болници
Прочетена: 274 пъти

Точно 66 болници, намиращи се в труднодостъпни райони на страната, ще получат допълнителна финансова помощ от Министерството на здравеопазването. Това става ясно от одобрената и публикувана на сайта на ведомството Методика за субсидиране на лечебните заведения през 2017 година.

 

Става дума за общински болници, които обслужват пациентите на села и малки градове, отдалечени на повече от 40 км. от най-близкото многопрофилно лечебно заведение. Допълнителните критерии за получаване на субсидии са поне 25% от живущите в населените места да са извън трудоспособна възраст, а нивото на безработица в района да е над 10 на сто.

 

Методиката предвижда помощ от 25 лв. на леглоден, но истинският размер на субсидията за всяка болница ще се определя от броя на населението, което обслужват, както и на пациентите, преминали през отделенията им през 2015 година. От здравното министерство обаче отбелязват, че сумата подлежи на промяна след като бъдат получени статистическите данни за движението на пациентите през изминалата 2016 година.

 

Според формулата на МЗ, колкото по-малко пациенти обслужа дадено лечебно заведение, толкова по-голям ще е размерът на коефициента, с който се изчислява помощта за нея.

 

Пълният списък с общинските болници, имащи право на държавна субсидия, можете да видите ТУК.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития