Новини - България

Държавата ще плаща клапни системи за децата с хидроцефалия
Прочетена: 334 пъти

Медицинските изделия (клапни системи) за интервенционално лечение на хидроцефалия при деца до 18-годишна възраст да бъдат безплатни за пациентите, а разходите за тях да се възстановяват на болниците. Такава заповед е издал министърът на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов, допълвайки Методиката за субсидиране на лечебните заведения през 2016 година.

 

Въпросните медицински изделия се използват при изпълнението на клиничните пътеки за оперативно лечение на тежки черепно-мозъчни травми (КП 204), невронавигация, невроендоскопия и интраоперативен ултразвук при краниотомии (КП 206), както и тяхната класическа терапия (КП 207). В тези случаи Министерството на здравеопазването ще поема онази част от медицинските дейности, която е над стойността, заплащана от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), се казва в заповедта на министъра в оставка.

 

За да получат субсидията, многопрофилните болници трябва да разполагат с неврохурургия, интензивно отделение и клиника по нервни болести от поне трето ниво на компетентност, както и структури за образна диагностика и физикална терапия и рехабилитационна медицина от минимум второ ниво на компетентност. Небоходимо е също така да имат сключени договори с НЗОК по трите клнични пътеки и да са осъществили най-малко 15 интервенционални процедури по тях с прилагане на клапни системи за лечение на хидроцефалия при пациенти до 18-годишна възраст.

 

Максималната сума, която ще подлежи на възстановяване по реда на методиката, е 6 000 лв. и то при условие, че болниците сами заявят желание да бъдат субсидирани и докажат чрез медицински и финансови документи, че са използвали съответните медицински изделия.

 

Заповедта на министъра в оставка, заедно с всички критерии към лечебните заведения и условията за изплащане на субсидиите, са публикувани на сайта на ресорното ведомство. 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития