Новини - България

Държавата и НЗОК ще търгуват на едро с лекарства
Прочетена: 415 пъти

Търговско дружество, регистрирано от Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), ще доставя медикаментите, които липсват или недостигат на територията на страната. Това предвиждат проектопромените в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина, пуликувани на сайта на здравното ведомство.

 

Държавната фирма ще се сдобие с разрешително за търговия на едро с лекарства, съгласно изискванията на закона, за да може във всеки един момент да покрива евентуални дефицити от ваксини и медикаменти на българския пазар.

 

Вносът и износът на лекарства без алтернатива у нас ще се контролира от няколко списъка, които ще поставят продуктите в специален режим. Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), например, ще борави с два списъка - на медикаменти "под наблюдение" и на такива, за които може да издава забрана за износ. В първия списък ще попадат всички продукти, за които през последните три месеца ИАЛ е получила уведомления за износ, а във втория - заявени от аптеките лекарства, които дистрибуторите не са успели да доставят 5 пъти в рамките на месец, а последваща проверка е установила липса или недостиг.

 

Трети списък пък ще следи медикаментите, изключени от Позитивния лекарствен списък (ПЛС), които са без алтернатива у нас.

 

За осигуряване на продуктите в ограничителния списък на НЗОК държавата ще подписва международни споразумения или ще доставя нужните количества от държави-членки на Европейския съюз. Изключените от ПЛС медикаменти пък ще се набавят чрез международни договори за съдействие при осигуряването на лекарства.

 

Допълнително се предлагат и облекчени процедури за паралелен внос на липсващи или недостигащи у нас продукти. Предвижда се търговците на едро да получават разрешителните си за внос в рамките на 14 дни, вместо 45, както е сега, а самите лекарства няма да преминават през оценка на здравните технологии. Отпада и изискването продуктът да се реимбурсира в поне пет държави-членки на ЕС, а за включването му в Позитивния лекарствен списък ще се ползва последно регистрираната цена на същия или подобен медикамент. Цялата процедура ще отнема не повече от месец, а за лекарствата е предвидена възможност да не променят цената си в срок от една година.

 

В законопроекта е планиран и нов ред за осигуряване на нови молекули (лекарства с нови международни непатентни наименования) на българския пазар. За тях Министерството на здравеопазването ще поставя таван на сумата, която държавата ще може да харчи. За целта ведомството ще подписва с притежателите на разрешения за употреба споразумение за максималната стойност, до която продуктът ще може да се доставя по обявена обществена поръчка у нас.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития