Новини - България

Дарители и пациенти искат да пишат правилника на Фонда за лечение на деца
Прочетена: 373 пъти

Осем дарителски и пациентски организации настояват да бъдат включени в работната група, която ще изготвя новия правилник на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД), съобщиха членове на Обществения съвет на институцията.

 

Поводът са изказванията на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и на директора на Фонда проф. Владимир Пилософ за необходимостта от съставяне на нов документ, който да промени съществуващите практики за подпомагане лечението на деца у нас и в чужбина.

 

Към този момент обаче на сайта на здравното министерство не е публикуван проект на нов правилник, затова организациите са изпратили официлно писмо до премиера и ресорното ведомство с молба да участват в бъдещата работа на органа, който ще се заеме със задачата.

"С оглед притеснителните тенденции в работата на институцията през изминалия месец и високия обществен интерес към дейността на Фонда, намираме изготвянето на нов правилник без участието на пациентски и дарителски организации за неуместно", твърдят в писмото си пациентските и дарителски организации.

Под документа стоят подписите на Гражданска инициатива "Спаси, дари на…", Български дарителски форум (БДФ), Фондация "Помощ за благотворителността в България", "Спина бифида и хидроцефалия – България", Фондация "Макове за Мери", Асоциация "Хипофиза", Фондация "Нашите недоносени деца", Асоциация на чернодробнотрансплантираните в България.

 

Всички те напомнят също, че Фондът оперира с обществен ресурс – средства от данъците на гражданите и дарителски средства – а основна цел на съществуването му е подпомагането на бързото и качествено лечение на тежко болни деца.

"Затова предлагаме в работната група да бъдат включени Нели Логофетова, член на Обществения съвет към ЦФЛД, зам.-председател на Асоциацията на децата и младите хора с диабет, Десислава Хурмузова, член на Обществения съвет към ЦФЛД, представител на гражданската инициатива "Спаси, дари на…" и участник в работната група, изготвила действащия в момента правилник на фонда, както и д-р Бояна Петкова, лекар, основател на Фондация "Макове за Мери" и член на Коалиция за майчино здравеопазване", е конкретното предложение на организациите.

Колегите им са убедени, че с богатия си опит в сферата на дарителството, лечението на деца и активната си позиция в тези сфери през годините, те могат адекватно и компетентно да съдействат за постигането на най-добрия интерес на децата и техните родители.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития