Новини - В медиите

Dariknews: България е лидер в Европа и в топ 3 в света по производство и износ на билки
Прочетена: 450 пъти

България е на трето място в света и лидер в Европа по производство и износ на билки, съобщава сайтът Dariknews. Годишно в нашата страна се добиват около 15 000-17 000 тона медицински и ароматни растения, а от тях едва около 2 000-3 000 тона се преработват или консумират в България.

 

Oт фондация "Информация и природозащита" информират, че около 200 български билки от 140 растителни вида се изнасят навън, предимно за Германия /65%/, Испания /10%/, Италия /5%/, Франция /5%/ и други страни /15 %/. Над 85 на сто от добитите в България лечебни растения се изнасят в изсушен вид за дълбочинна преработка в чужбина. След това те се връщат у нас под формата на храни, козметични и лекарствени препарати на многократно завишени цени, отбелязват експертите.

 

Според тях нашата страна и българският бизнес губи много от факта, че изнася добитите лечебни растения в изсушен вид, а не ги преработва, което генерира по-високи печалби.

 

В тази връзка фондация "Информация и природозащита", съвместно с представители на науката, работят активно за популяризиране на лечебните растения като алтернативен бизнес в българските планински села. Проектът "Модел за опазване и устойчиво ползване на лечебните растения на общинско ниво с участието на организациите на гражданското общество, местните общности и медиите" се финансира по Българо-Швейцарската програма за сътрудничество. Целта му е повишаване на информираността за това, че българските лечебни растения могат да бъдат ключ към развитието на устойчиви бизнес инициативи в България, информират експертите.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития