Новини - В медиите

Дарик радио: Тествали успешно лекарство срещу СПИН, измислено от българин
Прочетена: 287 пъти

Лекарство срещу СПИН, измислено от българин, е преминало успешно клинично изпитване върху 31 пациенти в столичната Инфекциозна болница, съобщи пред Дарик радио човекът, който финансира създаването на медикамента - Димитър Савов.


 
Лекарството е направено от имунни клетки от прасе и атакува вируса на ХИВ в лимфните възли като същевременно повишава функционалността на имунитета на заразения. Странични ефекти до момента не са констатирани.

"Всичко това е на база клетки от прасе плюс ензими, но не е толкова лесно както звучи. То е плод на един 30-годишен труд на български лекар, който още преди 10 ноември (бел ред. 1989 г.) в "Антибиотик"-Разград имаше най-модерната лаборатория в Европа. Още тогава той направи първите ракови лекарства. След 10 ноември това беше разрушено много бързо, самият лекар - д-р Жабилов, остана без лаборатория и без нищо. Аз помогнах да се установи в САЩ, там организирахме лаборатория и продължихме с научноизследователската дейност", разказа Савов.

Той добави, че са преминати първите три фази на клиничните изпитвания. Предстои последната четвърта фаза - разрешение за масова употреба.

"Лекарството е съвместимо с всички антиретровирусни терапии в момента и ги подпомага в посока за увеличаване на имунния статус и на понижаване на вирусния това. Изпробвали самостоятелно върху раковоболни пациенти и също дава добри резултати", съобщи още Димитър Савов.

По думите му резултатите са много добри, когато се прилага със съвременните антиретровирусни терапии, защото те атакуват бързо, понижават вирусното натоварване в кръвта, докато българското лекарство атакува вируса в депата и в лимфните възли, а също така и повишава всички имунни клетки. Съвместимостта със съвременни антиретровирусни терапии е 100%", уточни Савов.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития