Новини - В медиите

Дарик радио: Личен лекар отчитал прегледи на починала пациентка
Прочетена: 235 пъти

Здравната каса в Пазарджик прекрати договора на личен лекар от Велинград, отчитал прегледи на пациентка, след като вече била починала, съобщава Дарик радио. Докторът е част от групова практика „АПМП-ГП-Медик 2000“ ООД. От дружеството опитаха да обжалват санкцията, но Административният съд я потвърди, като сдружението ще трябва да плати и 500 лева разноски.

 

Санкцията е наложена със заповед на директора на РЗОК-Пазарджик на 21 септември 2016 година. При извършена преди това проверка служители на касата установяват, че един от шестимата лекари в практиката – д-р Георги Антонов е отчел диспансерен преглед на пациентка след смъртта й. Събрани са и доказателства и за други отчетени дейности на същата жена, отново след като била починала. Протоколът от проверката не е връчван на д-р Антонов, по-късно той дал обяснения, че е допусната техническа грешка. Те обаче са приети за неоснователни, тъй като джипито бил предварително уведомен за смъртта на пациентката, освен това и друг път е извършвал същото нарушение.

 

Заповедта на директора на РЗОК е за частично прекратяване на договора на дружеството само в частта за д-р Антонов, каквото е предвиденото в Закона за здравното осигуряване наказание при отчитане на неизвършена дейност.

 

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития