Новини - В медиите

Дарик радио: Извършват ли клиниките ненужни ин витро процедури?
Прочетена: 291 пъти
Снимка: Pixabay

Ненужни ин витро процедури се извършват в родни клиники на хора, при които няма шанс за бременност. За това сигнализираха днес пациенти, които ще настояват и за оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция Мария Георгиева, съобщава Дарик радио.

 

Пациентите поискаха още стимулиращите ин витро процедурите лекарства да се заплащат посредством търгове от Министерството на здравеопазването. Причината е, че у нас има 34 медицински ин витро центъра и 34 различни цени на лекарства. Даниела Христова е била дългогодишен пациент на ин витро клиника.

 

"При мен се направиха две процедури, които изобщо не трябваше да започват. А те и продължиха. Това са често срещани явления. Когато една жена има прекалено нисък резултат на хормона на щитовидната жлеза, репродуктивният специалист трябва да насочи тази пациентка към ендокринолог", разказа тя.

Това обаче не са всички нередности, извършвани в тези клиники, допълва Христова.

"Жените, правили ин витро, неполучили отговор в България защо не се получава, не могат да направят адекватна консултация и в чужбина. След няколко неуспешно опита те отиват в друга клиника или в чужбина и започват отначало, няма на какво да стъпят лекарите. Има клиники, които издават документи, те са изрядни. Това са 4-5 клиники в България", поясни тя.

Пациентите се обединиха около тезата, че във всяка ин витро клиника у нас трябва да има психолог и етичен консултант, които да се грижат за неприятните новини при информирането на двойка за неуспешен ин витро опит.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития