Новини - В медиите

Дарик радио: Болници у нас купували едно и също лекарство за онкоболни на различна цена
Прочетена: 450 пъти

Различни болници в страната закупували едно и също лекарство за терапия на онкоболни пациенти с разлика в цената от порядъка на 34%, съобщи в интервю за Дарик подуправителят на институцията Иванка Кръстева.

 

По думите й независимо от това, че за последната година броят на онкоболните у нас е намалял, средствата, които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дава за лечението им, са скочили с 1/4 спрямо миналата година. Това наложило институцията да инициира засилени проверки в заведенията, които лекуват раковоболни пациенти, за да се намалят излишните разходи.

"Парадоксален е фактът, че през последната година, т.е. 2016 г., спрямо 2015 г., в първо полугодие, ние имаме намаляване с 5,18% на онкоболните. Предходната година са се били увеличили с 3,64 спрямо 2014 г. А 2014 г. спрямо 2013 г. са се били увеличили с 8,45%. Тази година има намаление с 5,18%, като за сметка на това разходът ни за лекарствотерапия на онкоболни се е увеличил с близо 26% спрямо същия период за миналата година, като в периода не са влезли нови молекули за лечение на онкозаболявания. Забелязваме, че през последните два месеца разходът ни за онколекарства е станал 25 млн. ежемесечно на фона на среден разход за миналата година - 18,9 млн.", обясни Иванка Кръстева.

Затова от институцията предприели проверка. Така се установило, че  разликата в цената на едно лекарство, плащано от касата, между едно и друго лечебно заведение е 34%.

Всички тези факти са доста неоспорими и необосновани. Но това не означава, че тези проверки са насочени към пациента. Разлика в цена между едно и друго лечебно заведение в размер на 34%, при положение че има и позитивен лекарствен списък и там има определени пределни цени, това са цени доста над тези цени в позитивния лекарствен списък", каза още подуправителят на институцията Иванка Кръстева.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития