Новини - България

ДАНС разследва лекарските протести
Прочетена: 582 пъти

Представители на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) живо са се интересували от планирания за 6 април протестен митинг пред Министерския съвет срещу административното налагане на нови правила в здравеопазването. 

 

Информацията потвърди пред медиите председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев. По думите му служители на ДАНС са разговаряли с него и с хора от управителния съвет на съсловната организация, но не пожела да издаде подробности.

 

В протеста идната сряда се очаква да се включат доктори от цялата страна. Районните структури на БЛС вече организират автобусите, които ще извозват протестиращите до София. Точният им брой все още се уточнява. 

 

Припомняме, че представителите на лекарското съсловие не са съгласни с реформите, инициирани от здравния министър д-р Петър Москов. Конкретните им искания са да отпаднат новите правила в анекса към Националния рамков договор от 2015 г., въведени с решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Докторите настояват да се работи по старите правила, като се договорят само новите обеми и цени, съобразно бюджета на здравната каса за тази година. Нови преговори с ведомството са допустими единствено за подписването на НРД 2017, което ще влезе в сила от 1 април догодина.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития