Новини - Свят

Daily Mail: Шокиращ доклад разкрива, че Великобритания отделя по-малко средства за лечение на рак от страни като България и Румъния
Прочетена: 528 пъти
Снимка: Daily Mail

Доклад разкри, че Великобритания харчи по-малко за грижата за онкоболни от държави като България, Латвия и Румъния, пише Daily Mail.

 

Шведският институт за здравна икономика установява, че Великобритания изостава от другите страни що се отнася до размера на разходите за лечение на рак, като дял от общия й бюджет за здравеопазване. Също така петгодишната преживяемост на онкоболните в страната е по-ниска в сравнение с тази в 17 други държави в Европа, сред които Малта и Исландия.

 

Все повече хора в Европа преодоляват рака благодарение на подобряването на диагностиката и лечението. А въвеждането на нови медикаменти във Великобритания е с по-бавни темпове в сравнение с петте най-големи икономики в Европа – Германия, Франция, Италия, Испания и Холандия, се посочва в статията.

 

Средно 54% от онкоболните в Европа живетя повече от 5 години след откриването на заболяването. Във Великобритания този процент пада на 50%.

 

И докато в страните от Европейския съюз за лечение на онкозаболявания се отделят средно по 6% от общите разходи за здравеопазване, във Великобритания те са едва 5%. Всъщност, само Норвегия, Исландия, Финландия, Дания и Португалия отделят по-малко средства, сочи докладът.

 

Асоциацията на британската фармацевтична индустрия, която анализира данните, заявява, че докато се постига напредък по отношение на оцеляването на онкоболните, Великобритания изостава. Говорителят на асоциацията д-р Пол Кечпол казва:

 

„Като цяло Великобритания отделя по-малко средства за здравеопазване, по-малко за грижа за онкоболните и има по-слаб достъп до нови медикаменти за онкозаболявания“

Пълният текст можете да прочетете ТУК.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития