Новини - България

Дадоха пръстовия идентификатор на съд
Прочетена: 632 пъти

Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) внесоха жалба във Върховния административен съд срещу Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, съобщава интернет страницата на центъра. Според жалбоподателите, наредбата е приета от Министерския съвет, при съществени нарушения на административно-производствените правила, съдържа множество текстове, които противоречат на нормативни актове от по-висок ранг и са в несъответствие с целта на закона.

 

С наредбата се създава правно основание за въвеждане на устройства и система за събиране на пръстови отпечатъци от пациентите, за което няма законова делегация. Министерски съвет е въвел норматив без да има законова делегация за това, пишат още двете организации.

„В мотивите към наредбата се сочи, че не са необходими финансови средства за прилагането й. В същото време, НЗОК вече обяви обществена поръчка за близо половин милион лева за изработване на софтуер. Отделно от това всички лечебни заведения в страната и аптеките ще трябва да закупят устройства за вземане на пръстови отпечатъци. Очаква се да бъдат закупени поне 20 000 такива устройства. Предполагаемият общ разходи за тях ще бъде над 4 милиона лева.

В мотивите на Министерски съвет не е направена оценка на въздействието върху стопанската дейност, в това число на създаването с нея на нов монопол на удостоверителни услуги.

Не са посочени очакваните резултати от прилагането, не е направена справка за съответствие с европейското право.

Никъде в мотивите на наредбата не се сочи, каква ще е съдбата на досегашната удостоверителна система, основана на четци за лични карти, за които болниците вече изразходваха над 5 милиона лева. Те бяха въведени преди година, също без никаква обосновка и с обещание, че ще спестят средства на НЗОК. По признанието на самата каса, не са спестени никакви пари от въвеждането на четците.   

Според приетия на първо гласуване нов Закон за българските документи за самоличност, от 1 януари 2018 година личните карти на всички български граждани ще са с чип, съдържащ биометрични данни и ще станат универсално средство за електронна идентификация, както гласи и европейския регламент.

Никъде в мотивите на наредбата този въпрос не е засегнат, а именно, че след 2018 година лечебните заведения ще трябва да заменят четците за пръстови отпечатъци с такива за карта с чип“, обясняват вносителите на жалбата.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития