Новини - Свят

Дъблин иска Европейската агенция по лекарствата след Брекзит
Прочетена: 118 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Ирландската агенция за развитие се стреми да подкрепи акредитацията на Дъблин като домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) след излизането на Великобритания от Европейския съюз, съобщава The Guardian. Припомняме, че след т.нар. Brexit седалището на агенцията, което в момента е разположено в Лондон, трябва да бъде релокирано.

 

По-рано този месец „Блумбърг“ съобщи, че ирландската столица изостава в надпреварата за агенцията след градове като Амстердам и Франкфурт.  Томи Фанинг, ръководител на отдела за биофармацевтични продукти на агенцията за развитие, отхвърли твърдението, че Ирландия няма "естествени съюзници" в процеса. Според него, такива са 10 от най-големите големи фармацевтични корпорации, за които в страната работят около 125 000 души.

 

"Фармацевтичните гиганти, базирани в Ирландия, вече генерират 1 млрд. евро годишно в ирландската икономика. Топ 10 от тях вече са в Ирландия и много от новите лекарства, които се пускат на пазара, се произвеждат тук в Ирландия“, каза Фанинг.

 

„Така че има смисъл евроагенцията, натоварена със задачата да тества и одобрява лекарствата от ново поколения - много от които са срещу сериозни болести като рак, да се базира в страната, където се развиват ", каза той.

 

Медията припомня, че градовете, които искат да привлекат агенцията след като Великобритания напусне ЕС, са 19  - ор Стокхолм до укурещ. Окончателното решение къде ще се установи тя обаче, трябва да се обяви следващия месец.

 

Междувременно от ЕМА предупредиха, че в най-добрия случай преместването й ще отнеме две години, за да се установи и в най-лошия случай - ще доведе до пълното й разпадане и сериозна обществена здравна криза за континента.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития