Новини - България

"Да, България": С електронна здравна карта може и да се гласува
Прочетена: 314 пъти

Електронната здравна карта, предложена от служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, да бъде включена в националната система за електронна идентификация, предлагат от новосформираната дясна политическа формация "Да, България".

 

От партията твърдят, че здравната карта може да бъде универсален вход не само за сектора с медицинска помощ, но също за всички административни услуги, които ще бъдат предлагани в рамките на бъдещото електронно правителство. С нея би могло даже и да се гласува дистанционно по електронен път на президентски и парламентарни избори, убедени са от "Да, България".

"Такава практика съществува в Австрия, където здравната карта е и карта за електронна идентичност. Нашите разчети показват, че добавянето на тази функция към картата няма да я оскъпи", твърдят от пилитическата формация. 

По същия начин достъп до медицинска помощ гражданите би трябвало да получават и срещу новите електронни лични карти, чието поетапно въвеждане трябва да започне през 2018 година.

"Така гражданите няма да се налага да носят множество карти, а всички услуги ще бъдат достъпни с една единствена карта. Оперативната съвместимост между системите следва да се определи в диалог между Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи и Държавна агенция "Електронно управление", категорични са от "Да, България".

Координирането между структурите на изпълнителната власт е ключово за въвеждането на електронното управление и електронното здравеопазване, допълват от партията. 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития