Интервю -

Д-р Юлиан Йорданов: Искаме здравеопазването да се стабилизира и да ни оставят да работим, както знаем
Прочетена: 689 пъти

Какви са исканията на лекарите и докога ще продължават протестните действия на медиците. На тези и други въпроси отговор даде вчера по време на Националния митинг протест на лекарите д-р Юлиан Йорданов, председател на Акредитационния съвет на Български лекарски съюз (БЛС).

 

Въпрос: Д-р Йорданов, моля ви да обобщите исканията на Лекарския съюз от проведения протест и какво следва от тук нататък, ще продължат ли протестните действия?

 

Отговор: Ако трябва да обобщим исканията от днешния протест, то ние сме го формулирали кратко и ясно – истинка реформа за истинска медицина. Тоест ние искаме нас, българските лекари да ни оставят да практикуваме нашата професия така, както знаем, така, както можем, така, както са ни учили нашите учители. За да бъдем най-полезни за нашите пациенти. Защото, когато един пациент е добре и лекарят е добре. Когато лекарят е добре и пациентът ще бъде добре. А конкретно за какво протестираме – протестираме за това, че се опитва да се въведе служебен рамков договор, нещо, което даже е противозаконно. Много ясно е казано, че би трябвало след неподписването от нас на рамковия договор, да остане в сила стария рамков договор за  2015 година и да се подпише анекс съобразно новите нормативни разпоредби. Ние това искаме. Но този анекс не трябва да бъде пак служебен между министерство и каса, а трябва да бъде между договорните партньори, лекарски съюз и касата. Това е едното, което искаме. Другото, което взриви преговорния процес с касата, беше изричното условие за въвеждането на пръстов идентификатор. Ние категорично не сме съгласни с това. Преди няколко години трябваше нашите пациенти да ги чекираме и за това закупихме съответните четци. Две години по-късно се оказва, че това не е много добро и че ще правим пръстови отпечатъци и за около 10-15 млн. лечебните заведения трябва да си купят нови устройства. Както знаем, по европейска директива, до няколко години трябва да се сменят личните документи с чипове, които съдържат биоидентификатори. Тогава може би пак ще трябва да си сменим техниката. Това аз го намирам за ненормално. И когато ни обвиняват, че лъжем системата, трябва да се каже конкретно в болницата Х, ДКЦ Y, болница Z какво конкретно е направено и ако това наистина е така и някой си е позволил да лъже системата, то ние като гилдия, като общество и като Български лекарски съюз първи ще реагираме.

 

Въпрос: Ако все пак договорните ви партньори се откажат от този анекс и в сила остане НРД-2015, това означава ли, че ще спрете с протестите? Или днес като казахте какво искате слагате финал на протестите?

 

Отговор: Ние сме лекари и нашата работа е при пациентите в лечебните заведения. Ние искаме просто да няма нормативен хаос. Системата на здравеопазването е много чувствителна. Тя не може да се клати, а трябва да бъде стабилна. Трябва да има перспектива и визия какво да се случва. Това искаме – нещата да се стабилизират и да ни оставят да работим както знаем и както можем. Това би се случило, ако договорният процес се възстанови, но не само да си преговаряме, а после в нормативните документи да няма нищо от това, за което сме говорили, а да има чуваемост. Т.е. когато се договорим за нещо и си стиснем ръцете, то да излезе в съответния нормативен документ.

 

Въпрос: Моля ви, бъдете ясен - в следващите дни ще провеждате ли по един час протести в лечебните заведения?

 

Отговор: Това не зависи от нас, а от условията, които ние поставяме. Ако те не бъдат изпълнени, то разбира се, че ние ще си останем в протестна готовност и ще протестираме, докато това не се случи. Какви ще бъдат формите на протест тепърва ще обсъдим. Нека да видим как ще ни чуят.

 

Въпрос: Днес по БНР г-жа Павлова каза, че вие не искате оставката на министъра, а качествена реформа. Тук на протеста се чуха доста възгласи „Оставка“. Всъщност искате ли оставката или не?

 

Отговор: Ние не сме повдигали въпроса за нечия оставка, защото както чухте за тези години, откакто стартира реформата, са сменени 15 министри и нищо не се е случило. За това ние казваме, че трябва диалог и чуваемост. В знак на добронамереност ще кажа, че ние организираме втората национална конференция на БЛС от 13 до 15 май и една от основните теми ще бъде промяна в модела на здравеопазването. Поканили сме министъра, председателя на здравната комисия, водещи специалисти, за да дискутираме именно тези проблеми. Дано да дойдат, да ни чуят и да обсъдим заедно нещата. Ето протегнатата ръка.

 

Въпрос: Онзи ден д-р Бойко Пенков каза, че една професорка е агитирала болниците да не приемат онкоболни, докато не се приемат исканията ви. Вчера и министър Москов каза, че е имало такъв вид агитация. Ще разгледате този случай в Етичната комисия на БЛС?

 

Отговор: Първо, трябва да разберем точно какво е казала. И второ в лечебните заведения от 1 април действително е пълен нормативен хаос. Въвеждат се нови кодове, никой не е ориентиран все още в промените на клиничните пътеки, как ще се регистрират пациентите с идентификатор и т.н. Пълен хаос. Вероятно това е причината да се поспре плановия прием, докато се изясни как ще се отчита тази дейност и респективно как ще се заплаща. Нека се запознаем със случая. Ако действително установим неща, които противоречат на закона, то ще бъде сезирана етичната комисия.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития