Новини - България

Д-р Венцислав Грозев: Ще се борим до 3-4 години да отпаднат лимитите в болниците
Прочетена: 294 пъти
Снимка: Redmedia

Да се постигне отпадане на част или изцяло на регулацията на дейностите в извънболничната помощ, а тази в болниците да се ограничи до разумни граници - към това ще се стреми Българският лекарски съюз (БЛС) през следващите няколко години. Това обяви председателят на съсловната оганизация д-р Венцислав Грозев по време на Третата годишна коференция на в. "Капитал" "Може ли здравният сектор да бъде следващият двигател на икономически растеж".

"Истината е, че публичните разходи не са достатъчни, за да покриe сега действащия основен пакет и е необходмо да се търси оптимизация на съдържанието на този пакет", коментира д-р Грозев.

Съсловната организация вече изпрати свой проект с балансиран бюджет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година, в който се предлага средствата в сектора да се увеличат с около 220 млн. лева. Сред целите на БЛС са да се бори за реално остойностяване на клиничните пътеки и амбулаторните процедури в болничната помощ, както и на прегледите и дейностите, извършвани от общопрактикуващите лекари. Ще се търси също корекция на цените на най-предписваните медицински изследвания, за да се осигури възможност повече пациенти да се възползват от тях.

 

По данни на БЛС увеличението на средствата за лекарства в бюджета на НЗОК за следващата година ще е в рамките на 5%, тъй като има общ консенсус за недопускане на безконтролния ръст на публичните разходи по това перо.

 

В тази връзка се очаква изразходваните средства за онкомедикаменти, които традиционно поглъщат основната част от парите за лекарства, да достигнат 270 млн. лв. до края на годината, допълни д-р Грозев. За сравнение, заложената сума в бюджета на НЗОК за терапия на злокачествени заболявания е 210 млн. лв. или с 60 млн. лв. по-ниска от прогнозните разходи.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития