Новини - България

Д-р Венцислав Грозев: Ще съдим НЗОК, ако болниците не получат парите си за надлимитна дейност
Прочетена: 800 пъти

Общо около 34 млн. лв. дължи Националната здравносигурителна каса (НЗОК) на лечебните заведения за периода април 2016 г. - април 2017 г., обяви председателят на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев. Представители на съсловната организация и на най-големите държавни и частни болници в страната обсъдиха с ръководството на публичния фонд разпределението на бюджетите за болнична помощ по тримесечия. 

"Ако надзорният съвет на здравната каса не вземе решение за заплащане на тези 34 млн. лв., Българският лекарски съюз ще предприеме своите законови мерки. В процес на вкарване е във Върховния административен съд. Знаете, че това не може да се случи като се нарушават законите на Република България. Пуснали сме своето писмо до касата, получили сме отговор и в следващите седмица-две ще се отнесем към Върховния административен съд за решение по този въпрос", категоричен беше д-р Грозев.

По думите му, сумата, която е отчетена  и приета от НЗОК като изработена от болниците, възлиза на малко над 18.88 млн. лв. за периода април-ноември 2016-та и на още около 15.5 млн. лв. за периода ноември 2016 г. - април 2017 година. 

"Имайте предвид, че поне до този момент касата нямаше средства, с които да плати за това. Касата може да разблокира резерва си след 1 април по закон", отговори подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров.

Проблемът е, че ако парите не са планирани в годишния бюджет на НЗОК, те на практика няма откъде да дойдат. На въпрос на Redmedia откъде могат да се вземат 34 млн. лв. в средата на годината, думата взе д-р Грозев:

"Ами запитайте тези, които се грижат за вашето здраве и за заплащането на услугата, която извършваме ние лекарите и медицинските сестри".

Другият проблем е, че понастоящем липсва нормативен регламент за изплащането на т. нар. надлимитна дейност на лечебните заведения. Според едното тълкувание, щом отчетите с извършената медицинска помощ са приети от здравната каса, тя е длъжна да заплати изработената сума. Според бившия здравен министър д-р Петър Москов, тази дейност попада извън закона, защото надхвърля поставените ограничения в болничните разходи. До този момент обаче въпросът остава спорен и на практика е без решение.

 

Слава АНАЧКОВА  

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития