Интервю -

Д-р Венцислав Грозев: Очакваме всички да са равнопоставени пред бюджета на НЗОК от 1 април
Прочетена: 607 пъти

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев пред Redmedia за равносметката, с която изпраща 2016 година.


 

Д-р Грозев, с какво ще запомни Българският лекарски съюз (БЛС) отминалата 2016 година?

 

- Ще я запомним с това, че не подписахме Националния рамков договор и че независимо от нашите протести, се взе решение Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да въведе свой рамков договор, което ние сме обжалвали пред Върховния административен съд.  Ще я запомним и с протестите на лекарите и с това, че въпреки обстоятелствата, в които се намираха, продължаваха да вършат работата си на високо професионално ниво и със себеотрицание. Ще я запомним и с неистовото желание да се въвежда пръстов отпечатък на всички нива в сектора, включително и в доболничната помощ и аптеките. Ще я запомним отново с неразплатената дейност на болниците и с това, че събраните над 50 млн. лв. в НЗОК бяха дадени само за лекарства, при условие, че касата е длъжница на лечебните заведения.

 

Нищо положително ли не се случи през последните 12 месеца за лекарското съсловие?

 

- Напротив, трябва да отбележа най-хубавото, а именно, че Комисиято по здравеопазване в 43-то Народно събрание до голяма степен се вслуша в становищата на БЛС, в резултат на което се промениха текстове в Закона за бюджета на здравната каса.

 

На този фон какви са очакванията ви за 2017 година?

 

- Очакваме най-вече да се чуе гласа на разума и да се преразпредели бюджета на НЗОК от 1 април по начин, който да бъде равнопостовен за всички участници в здравеопазването. Очакваме да се премахнат и убийствените лимити за болниците, да се изпълни със съдържание възможността за отпускане на по-голям регулативен стандарт в извънболничната помощ, за да може да се откликне към нуждите на всеки пациент. Очакваме да се промени отношението и на властимащи, и на общество към българския лекар. Начинът, по който всички, включая и медии, се опитват да рушат изконната ценност – доверието между лекар и пациент, веднъж за винаги трябва да бъде преустановено.  

 

Какво ще посъветвате тогава новия екип на Министерството на здравеопазването?

 

- Не, ние не даваме съвети. Даваме становища и очакваме новият екип на здравното министерство за се вслушва в мнението на съсловната организация. Защото това е позицията на хората, които ежедневно се борят за човешкото здраве и живот.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития