Новини - България

Д-р Венцислав Грозев: Губят се 16,5 млн. лв. – ако са буфер на НЗОК, да ги дадат на болниците
Прочетена: 275 пъти

С около 16,5 млн. лв. се разминават данните за изплатените на болниците за първото тримесечие на 2017 г.средствата, отчетени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в сравнение с данните за същия период, видни в системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА). Това, което се случва в системата, не е нормално. Така председателят на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев коментира пред Redmedia ситуацията с финансовите проблеми в много областни и общински болници от последните дни.

Несъответствията в числата, които се съдържат в официалната информация, предоставена на БЛС от НЗОК и информацията от системата за разплащания СЕБРА са толкова големи, че предизвикват много въпроси, на които трябва да бъде потърсен ясен отговор, категоричен бе д-р Грозев.

По думите му, според данните на СЕБРА през януари разплатените средства за болнична помощ  са били 131 млн.лв., за февруари – 127 млн.лв., за март – 130 млн.лв. В същото време, според справката на НЗОК, числата са различни – 136 млн.лв. за януари, 135 млн.лв. за февруари и 135 млн.лв за март.

Разликата от 16,5 млн.лв. никак не е малка и големият въпрос е как и защо се появява тя. Ако това е някакъв буфер, който касата е създала, защо тези средства не се предоставят на болниците, попита председателят на съсловната организация и добави: С НРД-2017 постигнахме по-добри финансови параметри в сравнение с НРД-2016, но очевидно се случва нещо, което е трудно за обяснение“.

В допълнение д-р Грозев поясни, че ситуацията е не по-малко обезпокоителна и в извънболничната помощ, където са договорени 30 млн.лв. повече спрямо предходната година, но реално също има напрежение.

„Много колеги се оплакват, че не достигат направления за лабораторни изследвания и образна диагностика, а не би трябвало, след като средствата, заложени в НРД, са повече. Някой трябва да обясни на българския пациент защо го лишава от това, което му се полага. Просто обществото трябва да изиска отговора, а не да бъдем свидетели на ситуация, в която пациентите се обръщат срещу лекарите си, каза  д-р Грозев. 


В заключение той обобщи, че му е трудно да разбере логиката в изказването на подуправителя на НЗОК д-р Димитър Петров, който тези дни публично обеща, че след 20 юни Надзорния съвет на касата вероятно ще разблокира нейния резерв и напрежението в системата ще спадне.

„По закон резервът не може да бъде разблокиран до 31 март. Днес сме 8 юни (бел. ред. - разговорът с д-р Грозев е проведен вчера), а виждате какво се случва. Какво искате да коментираме повече?“, каза председателят на БЛС.     

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития